Ramen
Od jakiegoś czasu myślałam żeby zrobić ramen. Obiecałam go już nawet rodzinie, ale ciągle jakoś sie nie składało i tak czekał w kolejce na „do zrobienia”.
Kiedy więc na zakupach wpadł mi w ręce produkt o nazwie „makaron do ramen” wsadziłam go do koszyka i pomyślałam, że już nie ma wyboru i to jest własnie te czas kiedy ugotuję ramen.
Jednak makaron miał kilku miesięczną datę przydatności do spożycia, więc jego zrobienie odwlekło się jeszcze chwilę w czasie.
Jednak nadszedł ten weekend, kiedy córka zapytała kiedy wreszcie spełnie obietnicę i ugotuję ramen. Powiedziałam, że w niedzielę. W końcu to taki rosół w trochę innym wydaniu.
Zamiast anyżu, kory cynamonu, nasion kopru można użyć przyprawy pięciu smaków.
- 1 l wywaru drobiowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 – 4 łyżki sosu sojowego
- kawałek imbiru ( po pokrojeniu łyżeczka )
- 1 gwiazdka anyżu
- kawałek kory cynamonu
- ¼ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- kilka ziaren pieprzu seczuańskiego
- opcjonalnie łyżeczka cukru
- szczypta chili
- 2 małe piersi kurczaka
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- makaron do ramenu
dodatkowo do wyboru :
- dymka
- grzyby mun
- nori
- jajka
- sezam
Do wywaru dodać pół litra wody, pokrojony w plasterki imbir, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, przyprawy.
Zagotować i doprawić wg własnego gustu sosem sojowym i cukrem.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją.
Kurczaka ugotować, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na oleju sezamowym.
Przygotować pasujące nam dodatki. Jajko powinno być ugotowane na pół miękko, a reszta pocięta w paski.
W misce ułożyć makaron, zalać ramenem, na górze układać dodatki według uznania. Posypać sezamem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.