Ryba zapiekana z ziemniakami

Czasami mniej znaczy więcej. Wiem, wiem, to taki popularny slogan, ale w przypadku kuchni często się sprawdza. Dzisiejsza propozyja taka właśnie jest. Kilka składników, proste smaki, bardzo łatwe do przygotowania. Myślę, że posmakuje wszystkim, nie tylko tym którzy lubią rybe.
- 1 kg ziemniaków
- 2 szt (250 g ) cebule
- 350 g filet z dorsza
- 2 łyżki ( 20 g ) oleju
- sól, słodka papryka
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry. Lekko obgotować.
Cebulę pokroić w piórka. Lekko zeszklić na łyżce oleju.
Rybę pokroić na małe kawałki.
Ziemniaki wymieszać z resztą oleju.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, rybę, lekko oprószyć solą i papryką. Przykryć resztą ziemniaków. Piec w 180°C przez 30 minut.
Wersja dla leniwych : ziemniaki i cebulę można piec bez wcześniejszej obróbki, jednak trwa to znacznie dłużej.
Smacznego :)