Zupa gulaszowa

Tytuł bloga zobowiązuje. Wiem, wiem, kiepsko u mnie z zupami. Nie znaczy to, że ich nie gotuje. Mało jest jednak przepisów na zupy na blogu. Dzisiaj prosta do przygotowania, smaczna i bardzo sycąca zupa gulaszowa. Spokojnie może posłużyć za cały obiad. u mnie pojawi się jeszcze nie jeden raz.
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 4 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 papryki
- puszka pomidorów
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzone
- 0,5 łyżeczki chili
- sól
- olej
Cebulę pokroić w pióra, mięso w kostke, dodać przyprawy,wymieszać i obsmażyć na oleju.
Zalać wodą i dusić przez godzinę, uzupełniając płyn w raziepotrzeby.
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w zależności od wielkości w plastry lub półkrążki. Dodaćdo mięśa i zalać większą ilością wody, tak żeby wszystko sobie swobodnie pływało.
Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić razem z pomidorami. Gotować kolejne 30 – 40 minut. Uzupełniwszy wodą do takiej konsystencji jaka wam odpowiada. Jedni wolą kiedy zupa przypomina bardziej danie jednogarnkowe,inni kiedy jest jak nasz jarzynowa.
Podawać na gorąco. Jeżeli macie możliwość przygotowania jej dzień wcześniej odgrzana będzie jeszcze lepsza. Chociaż i zaraz po ugotowaniu też jest pyszna.
Smacznego :)
jeśli o mnie chodzi to uwielbiam zupę gulaszową <3
Bardzo lubie takie zupy :-) Pycha :-)