Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki
10/10 - (2 votes)

W taki upał nie za bardzo chce się gotować, nie mówiąc już o jedzeniu ciepłych dań.

Co prawda przy robieniu chłodnika konieczne jest gotowanie, ale trwa ona krótko i można sobie botwinkowy wywar przygotować dzień wcześniej.

A właściwie to cały chłodnik można przygotować dzień wcześniej.

Stanie w lodówce wcale mu nie zaszkodzi, a nawet może pomóc dobrze przegryźć się smakom.

Ten przepis to wersja podstawowa.

Do chłodnika możecie dodać też rzodkiewkę i czosnek, a warzywa zamiast ścierać na tarce pokroić w drobną kostkę.

  • pęczek botwinki  z buraczkami
  • 1 l kefiru lub maślanki
  • koperek
  • 3 – 4 ogórki gruntowe
  • sok z cytryny
  • sól
  • czarny pieprz

do podania :

  • jajka na twardo

Chłodnik z botwinki

Liście i łodygi botwinki po umyciu pokroić.

Buraki obrać i tez pokroić w drobną kostkę.

Pokrojoną botwinkę z buraczkami zalać wodą i gotować aż całość zmięknie.

Dla zachowania koloru i smaku dodać sok z cytryny. Ostudzić.

Ogórki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Koperek posiekać.

Do wywaru z botwinki dodać kefir lub maślankę, ogórki, koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem, jeżeli trzeba można jeszcze dodać sok z cytryny.

Chłodnik schłodzić i podawać z połówkami jajka.

Chłodnik z botwinki

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



6 thoughts on “Chłodnik z botwinki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here