Zupa botwinkowa

Zupa botwinkowa

Na straganach pełno nowalijek i młodych warzyw.

Wczoraj na targu pan gorąco mnie namawiał na rabarbar i botwinkę :”swoją, pyszną i niepryskaną” .

Botwinka była naprawdę piękna, duży pęk ze ślicznymi liśćmi, więc jak mogłam odmówić.

Przytargałam i nie za bardzo wiedziałam co z nią począć.

Ostatecznie zdecydowałam się na zupę botwinkową.

zupa botwinka

  • 2 l wywaru ( warzywnego lub drobiowego )
  • duży pęczek botwinki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

 

botwinka

Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. To samo zrobić z częścią łodyżek. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Gotować 20 minut. Dodać pokrojone liście, u mnie znowu tylko część, bo było ich bardzo dużo. Razem gotować jeszcze 5 minut. Skropić cytryną i doprawić solą.

zupa botwinka

Smacznego :)

Jak oceniasz ten post?


10 thoughts on “Zupa botwinkowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *