Zupa kurkowa

Lubicie kurki? To moje ulubione grzyby. Dlatego od razu gdy się pojawiły na rynku musiały trafić do mojej kuchni, a trzeba było zadecydować co z nich zrobić. Pomysłów jak zawsze było wiele, Co zrobić? Sos do kaszy czy makaronu? Może jajecznicę na śniadanie? A może po prostu zacząć od zupy?
Jak widzicie padło na zupę kurkową. I wcale tego nie żałuję. Taka zupa musi się pojawić i u was.
- 2 litry wywaru drobiowego lub warzywnego
- 300 g kurek ( oczywiście może być i więcej )
- 2 szt. ( 250 g) cebuli
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 szt. ( 150 g ) marchewki
- 2 łyżki ( 20 g ) oleju
- 200 g śmietany 12 %
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Warzywa obrać. Kurki oczyścić.
Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości posolonej wody.
Pokrojoną cebulę i kurki obsmażyć na oleju.
Kiedy warzywa zmiękną, do gotujących ziemniaków i marchwi dodajemy kurki i wywar. U mnie był wywar drobiowy, ale równie dobrze może to być wywar z samych warzyw. Całość jeszcze gotujemy razem 10 minut. Hartujemy śmietanę ciepłą zupą i wszystko mieszamy.
Doprawiamy do smaku pieprzem i jeśli trzeba to jeszcze solimy.
Posypujemy natką pietruszki i gotowe.
Smacznego :)