Wegański barszcz ukraiński
Dzisiaj kolejna zupa. Tym razem na prośbę bardzo miłej koleżanki Ewy z burakami :)
Z barszczem ukraińskim jest tak jak z wieloma innymi potrawami. Ile gospodyń tyle przepisów. Tutaj moja wegańska wersja.
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera, kawałek pora
- ćwiartka małej białej kapusty
- 4 buraki upieczone lub ugotowane
- 0,5 szkl pasaty pomidorowej lub 0,5 puszki pomidorów krojonych w puszce
- sok z cytryny lub ocet
- ugotowana fasola
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól
Warzywa, z wyjątkiem buraków, obrać, zalać wodą. Dodać przyprawy. Gotować 40 – 50 minut.
Kiedy wywar będzie już ładnie pachniał, przecedzić go.
Obrane buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, skropić sokiem z cytryny.
Kapustę poszatkować, marchew pokroić w kostkę. Warzywa zalać wywarem,dodać passate lub pomidory i razem zagotować.
Jeśli zajdzie potrzeba doprawić solą i sokiem z cytryny do smaku.
Podawać z ugotowaną fasolą.
Smacznego :)