Chłodnik pomidorowy

W taki upał nie mam ochoty na gotowanie, więc dzisiaj podzielę się z wami przepiesem na chłodnik pomidorowy. Jest to propozycja na szybko, bez gotowania, idealna na dzisiejszą pogodę.
Gazpacho, czyli chłodnik pomidorowy. Sposobów robienia go jest całe mnóstwo, tak jak to bywa w przypadku bardzo popularnych w jakimś regionie dań.
Podobno główny bój idzie o to czy ma być z dodatkiem chleba czy bez. U mnie, odchudzona wersja czyli będzie bez.
- 1 kg pomidorów
- 2 szt. (100 g ) ogórki gruntowe
- 1- 2 szt (50 g ) szalotka
- 1 szt. ( 250 g ) papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól
Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Wrzucać porcjami do blendera i miksować. Dodać oliwę i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
W sam raz na upały :-)