Gołąbki z soczewicą i kurkami

Gołąbki z soczewicą i kurkami
10/10 - (2 votes)

Znowu gołąbki, ale jak zapowiedziałam na fb, były z mięsem, będą i dla tych co mięsa nie jedzą.

Miałam trochę kurek, więc postanowiłam je wykorzystać do farszu.

Miałam nadzieję, że wyjdzie smacznie i z dumą stwierdzam, że tak było.

  • obgotowane liście kapusty
  • szklanka soczewicy
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 0,5 szkl ryżu
  • sól
  • olej do smażenia

gołąbki z soczewicą i kurkami

Cebulę obrać,  pokroić w kostkę.

Kurki oczyścić i pokroić, razem z cebulą poddusić na oleju.

Soczewicę i ryż zalać 3 szklankami wody, zagotować, przykryć i odstawić, aż wchłoną całą wodę. Wystudzić.

Na każdym liściu kłaść porcje farszu.

Zawijać gołąbki.

Dokładniejsza instrukcja jak przygotować liście kapusty i jak zawijać tutaj.

Ułożyć w garnku, podlać wodą i dusić ok. 30 minut.

Podawać z sosem, u mnie znowu sos kurkowy, było podwójnie grzybowo.

 

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



8 thoughts on “Gołąbki z soczewicą i kurkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here