Zupa cebulowa – cipollata

Zupa cebulowa – cipollata

Kiedy zapytałam was z jakiej książki przepis chcielibyście zobaczyć na blogu wybraliście dwa tytuły.

Jednym z nich była książka  „Gotuj zdrowo”.

Obiecałam wam, że z wybranej przez was książki przygotuję zupe.

Dlatego dzisiaj na blogu dzielę się z wami przepisem na włoską zupę cebulową – cipollate.

W książce podane są dwa sposoby jej podania, oba wydają się interesujące, chociaz ja zaczęłam od tej prostszej wersji.

  • 6 łyżek oliwy ( u mnie olej rzepakowy)
  • 100 g pokrojonego w kostkę chudego boczku
  • 800 g cebuli
  • 2 łodygi bazyli ( u mnie łyżeczka suszonej )
  • 500 g przetartych pomidorów lub puszka obranych pomidorów z sokiem
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • chili
  • 8 kromek bułki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l wywaru drobiowego
  • 75 g tartego parmezanu

włoska zupa cebulowa - cipollataCebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojona grubiej może się nie do końca rozpaść.

Na patelni rozgrzać połowę oleju, dodać boczek i cebulę, lekko posolić i obsmażyć.

Przełożyć do garnka, dodać pomidory, jeżeli trzeba podlać lekko wodą i dusić aż cebula się rozpadnie. Czas zależy od tego jak drobno pokroiliście cebulę. Mieszać od czasu do czasu, w razie potrzeby lekko podlać wodą.

Dodać rosól i przyprawy, razem zagotować.

Kromki bułki posmarować ząbkiem czosnku i obsmażyć je z obu stron na pozostałym oleju.

W prostszej wersji pod koniec dodajemy parmezan. I podajemy zupę z grzanką. Można ją położyć na dnie talerza i zalać cipollatą albo podawać osobno i jeść zupę maczając w niej bułkę.

W drugiej wersji ubite jajka mieszamy z parmezanem i całość dodajemy do gotującej zupy,mieszamy

aż jajka się zetną. Podajemy jak wyżej.

włoska zupa cebulowa - cipollata

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


4 thoughts on “Zupa cebulowa – cipollata”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *