Bardzo prosty pasztet wieprzowy

Bardzo prosty pasztet wieprzowy

Robicie pasztety?

Ja właściwie tylko na święta i tak się zastanawiam dlaczego?

Warto spróbować chociaż raz.

Zmieniając rodzaje mięsa i przyprawy każdy może znaleźć pasztet idealny dla siebie.

tutaj pasztet w wersji odstawowej. Taki jaki robiła moja mama, ale wtedy to była dużo trudniejsza sprawa. Zmielenie mięsa maszynką do mielenia mięsa, nie było proste i wymagalo sporo siły.

  • 1,5 kg mięsa ( u mnie od szynki )
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 4 duże jajka
  • 1 sucha kajzerka ( można pominąć )
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • olej

prosty pasztet wieprzowy

Mięso pokroić w dużą kostkę.

Marchewkę obrać i pokroić w talarki.

Włożyć razem do garnka, posolić, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.

Wątróbkę oczyścić. Cebulę pokroić w pióra. Obsmażyć razem na patelni z małą ilością oleju.

Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.

Wszystko razem zmielić w maszynce.

prosty pasztet wieprzowy

Do zmielonych mięs i warzyw dodać rozmieszane jajka, przyprawy i dobrze wymieszać.

Masę przełożyć do form. U mnie starczyło jej na wypełnienie dwóch keksówek.

Piec w 180 º C przez godzinę. Pasztet ostudzić i schłodzić w lodówce.

prosty pasztet wieprzowy

Smacznego.

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

10/10 - (2 votes)


14 thoughts on “Bardzo prosty pasztet wieprzowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here