Żeberka wolno pieczone w sosie barbecue

Nawet jeżeli nie lubicie żeberek, te musicie zrobić. Przepis już poszedł ode mnie w świat i wiem, że ma swoich wiernych fanów. I nic w tym dziwnego, są one po prostupyszne. Mój mąż twierdzi, że to najlepsze żeberka jakie jadł.
Nie zrażajcie się przypadkiem ich wygladem na zdjęciu, nie są przypalone ani zwęgląne i smakują wybornie.
Nie ukrywam, jest z nimi troche pracy, ale zapewniam, że każda minuta poświęciona przygotowaniu tych żeberek w sosie barbecue jest tego warta. Na zachętę dodam jeszcze tylko, że nie musicie być super kucharzami, żeby osiągnąć efekt wow, ten przepis wam to zapewni. I wierzę, że w wielu waszych kuchniach pojawi się jeszcze nie raz.
- 1 – 1,5 kg żeberek
przyprawa :
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka gorczycy
sos barbecue :
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka świeżego posiekanego drobno imbiru
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 0,25 łyżeczki pieprzu cayen
- 1,5 łyżki musztardy
- 0,5 łyżki soli
- 0,5 szkl octu
- 0,5 szkl passaty pomidorowej
- 0,25 szkl sosu sojowego
- 1 szkl syropu klonowego
- olej
Wszystkie przyprawy dobrze ze sobą zmieszać.
Żeberka oczyścić, usuwając błonę która może być przy kościach.
Mięso pokroić na porcje i natrzeć mieszanką przypraw tak, żeby oblepiała dokładnie, grubą warstwą żeberka ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc.
Żeberka ułożyć w naczyniu do pieczenia, przykryć i piec w 160 º C przez 2,5 godziny.
Po tym czasie wyjąć naczynie z żeberkami z piekarnika, każdy kawałek posmarować po bokach i na górze sosem barbecue i piec w 180 º C jeszcze przez 15 – 20 minut już bez przykrycia.
Sos barbecue :
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić ją na oleju razem z czosnkiem i imbirem. Dodać przyprawy, wymieszać. Wlać ocet, sos sojowy, passatę pomidorową i syrop klonowy. Całość gotować od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje.
Sosu będzie więcej niż potrzeba do jednej porcji żeberek. Można go spokojnie schować do słoików i wykorzystać do innych potraw. Ja bardzo lubię go z pizzą.
Smacznego :)
Żeberka idealne danie dla mojego męża.
Mój mąż i syn też bardzo lubią. A te nawet ja chętnie zjadam :)
Żeberek nie lubię, ale moja rodzinka je uwielbia. Takie smakowały by im na pewno :)
Ja jak mi się uda kupić ładne, a ostatnio znalazłam miejsce gdzie mi się to udaję to z przyjemnością kawałek zjem :)
Ja bym z chęcią takie zjadła :-)
Wygląda tak smakowicie, że aż nie mogę się napatrzeć! :)
Dziękuję, trochę się bałam, bo one są takie ciemne, a na zdjęciu jeszcze mocniej to widać :)
Hmm, najlepsze :>
Ach Agnieszko u Ciebie jak zwykle coś pysznego – lubię żeberka, ale takich jeszcze nie robiłam. Wyglądają wybornie!
Dziękuję bardzo :)
One są pyszne! Dziękuję serdecznie za miłe słowa i pozdrawiam :)
Aż się zarumieniłam, dziękuję :)
Aż ślinka leci!
Apetycznie wyglądające danie, aż ślinka cieknie :D
Pysznie wyglądają te żeberka :)
Są pyszne :)