Żeberka wolno pieczone w sosie barbecue

Żeberka wolno pieczone w sosie barbecue

Nawet jeżeli nie lubicie żeberek, te musicie zrobić.

Przepis już poszedł ode mnie w świat i wiem, że ma swoich wiernych fanów. I nic w tym dziwnego, są one po prostu pyszne. Mój mąż twierdzi, że to najlepsze żeberka jakie jadł.

Nie zrażajcie się przypadkiem ich wygladem na zdjęciu, nie są przypalone ani zwęgląne i smakują wybornie.

Nie ukrywam, jest z nimi troche pracy, ale zapewniam, że każda minuta poświęciona przygotowaniu tych żeberek w sosie barbecue jest tego warta.

Na zachętę dodam jeszcze tylko, że nie musicie być super kucharzami, żeby osiągnąć efekt wow, ten przepis wam to zapewni.

I wierzę, że w wielu waszych kuchniach pojawi się jeszcze nie raz.

Sos barbecue jest obłedny i można go używać jako dodatek do wielu potraw.

  • 1 – 1,5 kg żeberek

przyprawa :

  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka gorczycy

sos barbecue :

  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego drobno imbiru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 0,25 łyżeczki pieprzu cayen
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 szkl octu
  • 0,5 szkl passaty pomidorowej
  • 0,25 szkl sosu sojowego
  • 1 szkl syropu klonowego
  • olej

wolno pieczone żeberka w sosie barbecue

Wszystkie przyprawy dobrze ze sobą zmieszać.

Żeberka oczyścić, usuwając błonę która może być przy kościach.

Mięso pokroić na porcje i natrzeć mieszanką przypraw tak, żeby oblepiała dokładnie, grubą warstwą żeberka ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc.

Żeberka ułożyć w naczyniu do pieczenia, przykryć i piec w 160 º C przez 2,5 godziny.

Po tym czasie wyjąć naczynie z żeberkami z piekarnika, każdy kawałek posmarować po bokach i na górze sosem barbecue i piec w 180 º C jeszcze przez 15 – 20 minut już bez przykrycia.

wolno pieczone żeberka w sosie barbecue

Sos barbecue :

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić ją na oleju razem z czosnkiem i imbirem.

Dodać przyprawy, wymieszać.

Wlać ocet, sos sojowy, passatę pomidorową i syrop klonowy.

Całość gotować od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.

Sosu będzie więcej niż potrzeba do jednej porcji żeberek.

Można go spokojnie schować do słoików i wykorzystać do innych potraw. Ja bardzo lubię go z pizzą.

wolno pieczone żeberka w sosie barbecue

Smacznego.

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

9.6/10 - (10 votes)


19 thoughts on “Żeberka wolno pieczone w sosie barbecue”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here