Żeberka pieczone

Idzie jesień. Za oknem coraz chłodniej, więc włączenie piekarnika nie budzi już niechęci. Można piec. Lubicie żeberka?
- 1,5 kg żeberek
- marynata :
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka majeranku
- kilka kropli lub szczypta czegoś ostrego (ja akurat miałam sos piri – piri )
- 1 łyżeczka soli
Składniki marynaty wymieszać. Jeśli nie mamy płynnego miodu, żeby lepiej połączyć składniki można je lekko podgrzać.
Żeberka pociąć na kawałki i posmarować marynatą, ja wkładam mięso do pudełka, i polewam marynatą, zamykam i mieszam.
Wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja po prostu przygotowuje sobie mięso dzień wcześniej.
Piekarnik nastawić na 180 º C. Wstawić do niego żeberka w przykrytym garnku lub naczyniu do zapiekania. Piec 1,5 godziny od momentu kiedy piekarnik osiągnie już ustawioną temperaturę.
Smacznego :)