Pulled pork czyli wieprzowina szarpana

Znacie?
Pulled pork czyli doskonałe wolno pieczone mięso wieprzowe.
Długotrwała obróbka w niskiej temperaturze sprawia, że mięso samo rozpada się na kawałki.
W ten sposób możecie przygotować kawałki szynki, karkówki czy łopatki.

Przepisów w necie co niemiara.
Wszystkie pewnie dobre, moje pierwsze przygody z tym mięsem bazowały na tym przepisie.
I solanka nadal na nim bazuje.
- 2 kg mięsa wieprzowego ( u mnie szynka )
solanka :
- 2 litry wody
- 130 g soli
- 100 g cukru
- kilka ząbków czosnku
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego
glazura :
- melasa (ale może też być miód )
- musztarda francuska

Sól i cukier rozpuścić w wodzie. Najprościej część wody podgrzać rozpuścić w niej przyprawy.
Dodać pozostałą wodę, wystudzić.
Do wystudzonej solanki wsadzić mięso.
Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Może tam leżeć nawet 2 – 3 dni.
Mięso wyjąć z solanki i osuszyć.
Nasmarować melasą, a potem musztardą, że wszystkich stron i przełożyć do garnka rzymskiego ( jak u mnie ), garnka żeliwnego czy na blaszkę.
Przykryć pokrywką lub folią i wstawić do piekarnika.
W przypadku garnka rzymskiego zawsze musi być wstawiany do zimnego piekarnika.
Ustawiamy temperaturę na 200°C i zostawiamy na godzinę.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 125°C i czekamy 5,5 godziny.
Na koniec zwiększamy temperaturę do 200ºC i pieczemy ostatnie 30 minut. Pomysł na taki sposób pieczenia z tej strony.
Odstawić mięso żeby odpoczęło. Po tym czasie poszarpać je na małe kawałki.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Szarpane mięso, Amerykanie tak się w nim lubują. U nas to chcą kawał , sztuką a nie paski :)