Racuchy z jabłkiem
Na targu pojawiły się papierówki. Mam do nich słabość. Więc kupiłam, nie zastaniawiajac się co z nich zrobię.
Jabłka zniknęły by z parapetu tak czy inaczej, bo w domu mam jednego papierówkowego potwora.
Jednak na prośbę :
„Mamo zrobisz coś z jabłkami? ”
Zrobiłam racuchy z jabłkami.
I to był świetny pomysł.
Przepis na czasie, bo doskonale wpisuje się w akcje ” jedz jabłka” !
Z tej porcji wychodzi spora porcja, więc możecie zmniejszyć ilośc składników o połowę. A że 3 jajek nie ma za bardzo jak podzielić to dajcie 2 małe.
ciasto :
- 2 szkl ( 300 g ) mąki
- 0,5 szkl ( 100 g ) cukru
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jabłka
- olej do smażenia
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiemdo pieczenia.
Jabłka obać, wydrążyć środek,żeby pozdbyć się ogryzka, kroić w plastry.
Krążki jabłek zanużyć w cieście. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Racuchy można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Dzieciaki uwielbiają, my dorośli oczywiście też. Składniki zawsze są pod ręką, więc często robię.
Takie jak u mamy. Wspaniały smak dzieciństwa.