Kurczak korma

Kurczak korma
10/10 - (2 votes)

Lubicie kuchnie indyjską?

My bardzo. Chyba mogę sobie nawet napisać, ze to moja ulubiona kuchnia.

Dzisiaj mam dla was przepis na pełen aromatu sos z soczystymi kawałkami kurczaka.

Źródło przepisu kurczak korma .

  • 1,5 kg piersi kurczaka
  • 2 łyżki ( 20 g ) oleju
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 małej laski cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku

marynata :

  • 1 op. ( 400 g ) jogurt naturalny
  • 1 szt. ( 240 g )duża pokrojona cebula
  • 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka soli

korma     korma    korma

Składniki marynaty wymieszać, dodać kurczaka, pokryć go marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany imbir i czosnek, smażyć minutę i dodać resztę przypraw. Smażyć kolejne 2-3 minuty, aż po kuchni zacznie się rozchodzić przyjemny zapach. Dodać kurczaka z marynatą, obsmażyć, zmniejszyć grzanie i dusić pod przykryciem 30 minut. Jeżeli będzie za gęste, można podlać wodą.

kurczak korma i naan

Ponieważ jogurt się zwarzył i musiałam ratować wygląd potrawy, do 100 g jogurtu dodałam 20g mąki z ciecierzycy, wymieszałam i dodałam do mięsa.

Korma świetnie smakuje chlebkiem naan lub ryżem.

kurczak korma

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here