Zielone curry

Zielone curry
10/10 - (3 votes)

Jeżeli używamy gotowej pasty curry, to przygotowanie tego dania jest banalnie proste.

Czasami słyszę, że trudno znaleźć przyprawy czy dodatki, a nawet pasty curry. Z moich obserwacji wynika, że jest to coraz prostsze i bez problemu mozna to wszystko dostać w marketach.

Dzisiajsz propozycja to pyszne, kremowe i pełne smaków zielone curry.

W tym przypadku nie będziecie potrzebowali wielu egzotycznych dodatków.

I jak pięknie bedzie pachniało w całym domu.

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100 g groszku cukrowego
  • pół małej czerwonej papryki
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki zielonej pasy curry (ilość zależy od jej ostrości i tego jak ostre chcemy mieć danie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • pół łyżeczki chilli
  • olej
  • sól

zielone curry z kurczaka

Pierś kurczaka pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim  mięso. Zdjąć je z patelni.

Czosnek i imbir posiekać jak najdrobniej.

Na tej samej patelni ponownie rozgrzać olej.  Wrzucić na niego pastę curry i czosnek z imbirem. Wymiesac i przesmażyć przez 1 – 2 minuty.

Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać.

Dołożyć groszek cukrowy, pokrojoną w cienkie paski paprykę i mięso.

Jeśli sos będzie za gęsty można go rozrzedzić dolewając bulion lub wodę. Dusić wszystko razem 5 – 10 minut.

Podawać z ryżem.

zielone curry z kurczaka

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here