Kotlety mielone

Kotlety mielone

Zwykłe, codzienne, smaczne danie.

Przepis na kotlety mielone każda gospodyni ma swój.

Ja sama robię je na wiele sposobów. Poniżej jeden z nich.

Kotlety

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki lub szynki
  • 1 jajko
  • 1 szt. ( 100 g ) cebula
  • 1 łyżka ( 10 g ) oleju
  • 1 łyżeczka (10 g ) musztardy dijon
  • pół kajzerki
  • sól

pyszne kotlety mielone

Cebulę obrać i drobno pokroić. Obsmażyć na oleju.

Bułkę namoczyć w wodzie.

Do mięsa dodać przestudzoną cebulę, odciśniętą lekko kajzerkę, jajko, musztardę i sól. Całość dobrze wyrobić ręką, aż wszystko się połączy. Można oczywiście zrobić to łyżką, ale efekt będzie słabszy. Zmoczyć ręce zimną wodą i formować kotlety.

Można je obtoczyć w bułce tartej, ale ja ją pomijam.

 

Smażyć w zależności od upodobań na oleju lub na suchej patelni.

pyszne kotlety mielone

Smacznego :)

Jak oceniasz ten post?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.