Kotlety mielone
Zwykłe, codzienne, smaczne danie.
Przepis na kotlety mielone każda gospodyni ma swój.
Ja sama robię je na wiele sposobów. Poniżej jeden z nich.
Podstawą zawsze będzie jednak dobre gatunkowo mięso.
Kotlety można przed smażeniem obtoczyć w bułce tartej.
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki lub szynki
- 1 jajko
- 1 szt. ( 100 g ) cebula
- 1 łyżeczka (10 g ) musztardy dijon
- pół kajzerki
- sól
- olej do smażenia
Cebulę obrać i drobno pokroić. Obsmażyć na oleju.
Bułkę namoczyć w wodzie.
Do mięsa dodać przestudzoną cebulę, odciśniętą lekko kajzerkę, jajko, musztardę i sól.
Całość dobrze wyrobić ręką, aż wszystko się połączy. Można oczywiście zrobić to łyżką, ale efekt będzie słabszy.
Zmoczyć ręce zimną wodą i formować kotlety. Mokrymi dłoniami dużo łatwiej lepić kotlety, mięso się do nich nie lepi.
Można je obtoczyć w bułce tartej, ale ja nie zawsze to robię.
Smażyć na oleju do zbrązowienia z obu stron.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.