Kotlety mielone

Kotlety mielone
9.5/10 - (6 votes)

Zwykłe, codzienne, smaczne danie.

Przepis na kotlety mielone każda gospodyni ma swój.

Ja sama robię je na wiele sposobów. Poniżej jeden z nich.

Podstawą zawsze będzie jednak dobre gatunkowo mięso.

Kotlety można przed smażeniem obtoczyć w bułce tartej.

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki lub szynki
  • 1 jajko
  • 1 szt. ( 100 g ) cebula
  • 1 łyżeczka (10 g ) musztardy dijon
  • pół kajzerki
  • sól
  • olej do smażenia

pyszne kotlety mielone

Cebulę obrać i drobno pokroić. Obsmażyć na oleju.

Bułkę namoczyć w wodzie.

Do mięsa dodać przestudzoną cebulę, odciśniętą lekko kajzerkę, jajko, musztardę i sól.

Całość dobrze wyrobić ręką, aż wszystko się połączy. Można oczywiście zrobić to łyżką, ale efekt będzie słabszy.

Zmoczyć ręce zimną wodą i formować kotlety. Mokrymi dłoniami dużo łatwiej lepić kotlety, mięso się do nich nie lepi.

Można je obtoczyć w bułce tartej, ale ja nie zawsze to robię.

Smażyć na oleju do zbrązowienia z obu stron.

pyszne kotlety mielone

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here