Cukinia zapiekana z mięsem mielonym

Danie nie należy do tych fotogenicznych to jest bardzo smaczne. Dlatego niech was nie zniechęci jego wygląd. Przygotowanie cukini faszerowanej mięsem nie wymaga dużych nakładów pracy. Zachęcam was do spróbowania. Pamiętajcie kupując cukinię, że im mniejsza cukinia tym smaczniejsza, starajcie się więc nie kupować cukiniowych gigantów.
- 1 kg małych cukini
- 1 kg mielonego mięsa
- 2 szt ( 250 g ) cebuli
- 2 jajka
- ulubine przyprawy do mięsa
- olej do smażenia
- sól
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na oleju na złoty kolor.
Wymieszać mięso z cebulą, jajkami. Przyprawić. Ja dodałam musztardę i sól.
Cukinie umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół.
Jak spominałam, ja kupuję bardzo małe cukinie, u mojego ulubionego pana od cukini i pomidorów i w kilogramie było ich aż 9.
Na każdą połówkę kłaść sporą porcje mięsa. Ułożyć cukinię w naczyniu do zapiekania.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 – 40 minut.
Smacznego :)