Kotlety mielone z piekarnika
Lubicie kotlety mielone? Wiem, że są trochę niemodne, ale ja od czasu do czasu mam na nie ochotę. I oczywiście wtedy je robię. Tutaj trochę odchudzona wersja z piekarnika.
- 500 g mięsa mielonego z łopatki lub szynki
- cebula
- jajko
- sucha kajzerka
- musztarda
- olej
- sól
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Wystudzić.
Bułkę namoczyć w wodzie, a kiedy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa.Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić, tak żeby powstała jednolita masa.
Ręce zmoczyć i formować kotlety.
Formę wysmarować lekko tłuszczem i ułożyć na niej kotlety.
Piec w 180ºC do zrumienienia.
Smacznego :)
zdrowsza ze względu na mniejszą ilość tłuszczu alternatywa dla smażonych mielonych, które uwielbiam:)
Taką mam nadzieję, mniej tłuszczu i bułki, bo ja często jak smażę to obtaczam w niej :)
Nieźle smakują i ile w nich mniej tłuszczu. Popieram taką formę :)
I nie trzeba pilnować jak się smażą!
To jest fajny sposób, aby je „odchudzić”.
Najprostszy :)
Często tak robię, wolę je nawet od smażonych;)
Ja chyba też wolę w tej formie :)