Gołąbki z mięsem i kaszą

Lubicie gołąbki?
Ja bardzo, jednak często zmieniam w nich farsz czy sposób przygotowania.
W kapustę można zawinąć prawie wszystko, a jak dodać do tego mnogość sosów, które można do nich podać to uzyskujemy spore pole do popisu.
Dzisiaj ryż z najpopularniejszego gołąbkowego połączenia z mięsem wymieniłam na kaszę jęczmienną.
- 1 kg mięsa mielonego ( łopatka wieprzowa )
- 1 szkl ( 250 g ) kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 2 szt ( 400 g ) cebule
- kapusta włoska
- 2 jajka
sos :
- 250 ml pasaty pomidorowa
- ok. 100 ml wywaru który powstał przy duszeniu gołąbków
- 1 mała papryka
- 1 szt ( 150 g ) cebula
- 1 łyżka ( 10 g ) oleju
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Ostudzić.
Kaszę ugotować i wystudzić.
Do mięsa dodać kaszę, cebule i jajka.
Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Z kapusty zdejmować liście.
Obgotować aż lekko zmiękną. Wyjąć z wody i
przestudzić. Odciąć zgrubienie nerwu, tak, żeby liść łatwiej było zwinąć.
Na każdy liść kłaść porcję mięsa i zawijać.
Gołąbki układać w garnku jeden obok drugiego.
Zalać wodą, tak, żeby nie zakryła całych gołąbków i dusić na małym ogniu ok. godziny.
Sos :
Paprykę oczyścić i pokroić w drobna kosteczkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę.
Podsmażyć na oleju.
Posolić, posypać mąką.
Dolać wywar. Dodać paprykę.
Całość poddusić aż papryka lekko zmięknie.
Gołąbki podawać polane sosem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.