Gołąbki z mięsem i kaszą

Gołąbki z mięsem i kaszą
10/10 - (3 votes)

Lubicie gołąbki?

Ja bardzo, jednak często zmieniam w nich farsz czy sposób przygotowania.

W kapustę można zawinąć prawie wszystko, a jak dodać do tego mnogość sosów, które można do nich podać to uzyskujemy spore pole do popisu.

Dzisiaj ryż z najpopularniejszego gołąbkowego połączenia z mięsem wymieniłam na kaszę jęczmienną.

  • 1 kg mięsa mielonego ( łopatka wieprzowa )
  • 1 szkl ( 250 g ) kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 2 szt ( 400 g ) cebule
  • kapusta włoska
  • 2 jajka

sos :

  • 250 ml pasaty pomidorowa
  • ok. 100 ml wywaru który powstał przy duszeniu gołąbków
  • 1 mała papryka
  • 1 szt ( 150 g ) cebula
  • 1 łyżka ( 10 g ) oleju

gołąbki

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Ostudzić.

Kaszę ugotować i wystudzić.

Do mięsa dodać kaszę, cebule i jajka.

Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Z kapusty zdejmować liście.

Obgotować aż lekko zmiękną. Wyjąć z wody i

przestudzić. Odciąć zgrubienie nerwu, tak, żeby liść łatwiej było zwinąć.

Na każdy liść kłaść porcję mięsa i zawijać.

Gołąbki układać w garnku jeden obok drugiego.

Zalać wodą, tak, żeby nie zakryła całych gołąbków i dusić na małym ogniu ok. godziny.

Sos :

Paprykę oczyścić i pokroić w drobna kosteczkę.

Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę.

Podsmażyć na oleju.

Posolić, posypać mąką.

Dolać wywar. Dodać paprykę.

Całość poddusić aż papryka lekko zmięknie.

Gołąbki podawać polane sosem.

gołabki

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here