Tradycyjny schab duszony w plastrach

Tradycyjny schab duszony w plastrach
8.6/10 - (23 votes)

Na facebooku zdecydowanie wygrał schab, więc dzisiaj on będzie tematem wpisu.

Czasami fajnie jest zjeść coś tak tradycyjnego jak schab pieczony.

Każdy ma na niego swoje sposoby.

Ja sama muszę wyznać piekę schab rzadko, chociaż właściwie nie wiem dlaczego.

Tym bardziej, że jak coś z obiadu zostanie świetnie się nadaje do chleba na zimno.

Kanapki z  sałatą i takim właśnie schabem to ulubione kanapki do szkoły mojej starszej córki.

  • ok. 1 kg schabu
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 1 duża marchewka
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sól
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia

schab tradycyjnie duszony w plastrach

Schab pokroić w plastry, nie powinny być zbyt grube ( 1 – 1,5 cm ).

Jeśli macie grube pastry trzeba je najpierw rozbić lub piec dłużej.

Mięso przyprawić solą, papryką i majerankiem.

Obtoczyć w mące.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z obu stron.

Cebulę obrać i pokroić w pióra.

Marchewkę obrać i pokroić w plastry.

W garnku warstwami układać mięso, cebulę i marchew.

schab tradycyjnie duszony w plastrach schab tradycyjnie duszony w plastrach

Na patelnię po smażeniu wlać trochę wody i na chwilę postawić na ogniu, wymieszać i przelać do garnka.

Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrznego do 180ºC na ok. godzinę.

Po wyjęciu z piekarnika mięso jest gotowe.

Można tez wyjąć mięso, a to co zostało zmiksować na gładki sos.

schab tradycyjnie duszony w plastrach

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



24 thoughts on “Tradycyjny schab duszony w plastrach”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here