Tradycyjny schab duszony w plastrach

W ankiecie na facebooku zdecydowanie wygrał schab, więc dzisiaj on będzie tematem wpisu.
Czasami fajnie jest zjeść coś tak tradycyjnego jak duszone mięso.
Każdy ma na nie swoje sposoby.
Ja sama muszę wyznać rzadko je robię, chociaż właściwie nie wiem dlaczego.
Tym bardziej, że jak coś z obiadu zostanie świetnie się nadaje do chleba na zimno.
Kanapki z sałatą i takim właśnie schabem to ulubione kanapki do szkoły mojej starszej córki.
- ok. 1 kg schabu
- 1 duża cebula lub dwie mniejsze
- 1 duża marchewka
- słodka papryka
- majeranek
- sól
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
Schab pokroić w plastry, nie powinny być zbyt grube ( 1 – 1,5 cm ).
Jeśli macie grubsze plastry schabu trzeba je najpierw rozbić lub piec dłużej.
Mięso przyprawić solą, papryką i majerankiem.
Obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z obu stron.
Cebulę obrać i pokroić w pióra.
Marchewkę obrać i pokroić w plastry.
W garnku warstwami układać mięso, cebulę i marchew.
Na patelnię po smażeniu wlać szklankę wody i na chwilę postawić na ogniu, wymieszać zeskrobując wszystko z dna i przelać do garnka.
Garnek przykryć zostawiając mała szparę na wydostawanie się pary
Postawić na kuchence i dusić na średnim ogniu, zmniejszając w razie potrzeby moc palnika oraz podlewając wodą przez godzinę.
Tak przygotowane mięso można tez upiec, wstawiając przykryty garnek do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika mięso jest gotowe.
Można tez wyjąć mięso, a to co zostało zmiksować na gładki sos.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Dzisiaj debiutuję z tym schabem. Siedzi w piekarniku i pachnie jak na razie smakowicie :)
To trzymam kciuki, żeby się udał i smakował :)
Fajny i apetyczny obiad, chętnie bym się załapała :)
Z przyjemnością bym zaprosiła.
Wygląda pysznie i soczyście ! :)
I taki jest :)
Agnieszko-bardzo apetyczny Twój schab :) połączenie z warzywami zawsze mięsu służy :) pozdrawiam z P.
Małgosiu, dziękuję :)
Fajne soczyste mięsko :)
Bardzo takie lubię :)
Często przygotowuję na rodzinne spędy, z tym, że bez panierki. Uwielbiam!
Bez mąki też czasami robię, ale częściej jak duszę na kuchence.
Wygląda bardzo smakowicie :-)
Prawda?:)
u nas schab gości dość bardzo często, ale pieczony z musztardą ;)
O duszonego nie jadłam już wieki- może się pokuszę? ;)
Ja generalnie lubię używać piekarnika ( chociaż wiem, jest to bardzo energochłonne) i też lubię z musztardą, zresztą akurat musztrdę często dodaję do wszystkiego, ostatnio nawet się zastanawiałam czy to nie jakieś uzależnienie :)
Pysznie ,lubię mięso z piekarnika.
Ja też :)
Pyszne mięso!
Na pewno wypróbuję Twój przepis.
Amber spróbuj, proste i klasyczne, ale warto, jest smacznie :)
Dziś mam ochotę właśnie na podobne danie:)
To chyba jesień :)
Pyszna propozycja. Też robię podobny i wszystkim bardzo smakuje :-)
U mnie też nikt nie narzeka :)