Schab tradycyjnie pieczony

Kiedy nie mamy już ochoty na kupne wędliny, można w prosty sposób przygotować pyszny, aromatyczny schab.
- ok. 1 kg mięsa
- kilka ząbków czosnku
- majeranek
- sól
Mięso myjemy, oczyszczamy z błon.
Czosnek obieramy i kroimy w słupki.
Schab nacinamy wąskim czubkiem noża i wypełniamy dziury czosnkiem. Nacieramy solą i majerankiem, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówkina conajmniej 24 godziny.
Po tym czasie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, wiążemy lub przykrywamy. I wsadzamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na godzinę.
Mięso można też oczywiście jeść na ciepło,a do chleba wykorzystać to co zostanie. Jeśli coś zostanie.
Smacznego :)
Takie coś to ja rozumiem. Teraz tęsknię za czasmi, gdy mieliśmy kurki, świnki i sami robiliśmy wędliny, peklowaliśmy, piekliśmy mięso
pyszne mięsko
Zrobię chyba na święta, bo mam dosyć kupowanego ;) taniej i zdrowiej