Rolada schabowa z jabłkami, grzybami i jarmużem

Dzisiaj chciałam wam pokazać schab, który nie tylko jest pyszny, ale i ładnie się prezentuje.
Idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie, dużej imprezie, a jeśli coś zostanie, resztki możecie zjeść na zimno.
Wbrew pozorom nie jest to bardzo pracochłonne danie, a roladę można przygotowac wcześniej i potem tylko upiec.
Spokojnie może poleżeć dzień w lodówce.
Suszone jabłka można zastąpić szarą renetą.
- 1,5 kg schabu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- garść suszonych grzybów
- kilka plastrów chudego boczku
- kilka dużych liści jarmużu
- duża cebula
- kilka plastrów suszonego jabłka
- musztarda francuska
- tymianek
- rozmaryn
- sól
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
Grzyby namoczyć i ugotować tak, żeby były miękki. Przestudzić i pokroić w drobna kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Przestudzić.
Liście jarmużu zblanszować w gorącej wodzie, wkładając na 1 -2 minuty do gotującej wody. Ostudzić.
Mięso mielone wymieszać z jabłkami, grzybami i cebulą. Doprawić solą, tymiankiem i rozmarynem.
Schab rozciąć tak, żeby powstał w miarę równy płat mięsa. Jak to powinno wyglądac pokazałąm na zdjęciach w przepisie na roladę wieprzową z kurkami.
Mięso rozbić tłuczkiem.
Posmarować musztardą.
Na tak przygotowanym schabie ułożyć liście jarmużu, które trzeba wcześniej pozbawić zgrubiałych części łodygi.
Rozprowadzić równomiernie mięso i całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak najściślej.
Roladę owinąc plastrami boczku i obwiązać bawełnianym sznurkiem.
U mnie dodatkowo po bokach rolady ułożyłam ziemniaki, marchew i buraki lekko skropione olejem oraz posolone.
Piec w 190 º C przez 1,5 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika pozwólcie odpocząć mięsu 10 – 15 minut.
Po tym czasie trzeba zdjąć sznurek, pokroić mięso na porcje i cieszyć się smakiem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Ale szał! Jadłbym i jadł :D
Dawno nie robiłam żadnej pieczeni. Kusi Twoja propozycja, oj kusi…
No no no :D Kupowałbym :P Mam prośbę, mogłabyś napisać jakieś ciekawe przepisy stricte na drugi dzień świąt :P? Coś co nie ma najczesciej na stole w Boże Narodzenie, a będzie pasować? :D
Pytanie brzmi, co dla kogo ciekawe. Sama jeszcze nie wiem, co podać gościom w święta, pewnie zrobię tą roladę, ale co poza tym, jeszcze nie wymyśliłam.Może znajdzie się coś ciekawego w zakładce Boże Narodzenie, albo Wielkanoc?
Rolada świąteczna jak marzenie :)
i to dopiero pyszne mięsko !
wspaniała, przepyszna, rolada! ale mi zapachniało : )
Wygląda świetnie! :)
Ojej! jak to genialnie wygląda, aż mi ślinka pociekła bo dopiero będę zaierała się za gotowanie, super!
Niesamowicie apetyczne danie, bardzo podoba mi się dodatek jarmużu :)
ale fajna roladka :) Wygląda obłędnie !
wspaniała na świąteczny obiad :)
Wspaniale się prezentuje :-)
Wygląda bardzo smacznie i wydaje mi się, że będzie idealna na święta. Sprawdzę co mam u siebie na liście, bo coś takiego miałam robić. Może zmienię plany.
Takie domowe wędliny mogłabym jeść na okrągło. Podczas Świąt rolada z farszem to pozycja obowiązkowa :)
Pyszne mięso, pięknie będzie się prezentowało na świątecznym stole :)