Rolada schabowa z jabłkami, grzybami i jarmużem
Dzisiaj chciałam wam pokazać schab, który nie tylko jest pyszny, ale i ładnie się prezentuje.
Idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie, dużej imprezie, a jeśli coś zostanie, resztki możecie zjeść na zimno.
Wbrew pozorom nie jest to bardzo pracochłonne danie, a roladę można przygotowac wcześniej i potem tylko upiec.
Spokojnie może poleżeć dzień w lodówce.
Suszone jabłka można zastąpić szarą renetą.
- 1,5 kg schabu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- garść suszonych grzybów
- kilka plastrów chudego boczku
- kilka dużych liści jarmużu
- duża cebula
- kilka plastrów suszonego jabłka
- musztarda francuska
- tymianek
- rozmaryn
- sól
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
Grzyby namoczyć i ugotować tak, żeby były miękki. Przestudzić i pokroić w drobna kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Przestudzić.
Liście jarmużu zblanszować w gorącej wodzie, wkładając na 1 -2 minuty do gotującej wody. Ostudzić.
Mięso mielone wymieszać z jabłkami, grzybami i cebulą. Doprawić solą, tymiankiem i rozmarynem.
Schab rozciąć tak, żeby powstał w miarę równy płat mięsa. Jak to powinno wyglądac pokazałąm na zdjęciach w przepisie na roladę wieprzową z kurkami.
Mięso rozbić tłuczkiem.
Posmarować musztardą.
Na tak przygotowanym schabie ułożyć liście jarmużu, które trzeba wcześniej pozbawić zgrubiałych części łodygi.
Rozprowadzić równomiernie mięso i całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak najściślej.
Roladę owinąc plastrami boczku i obwiązać bawełnianym sznurkiem.
U mnie dodatkowo po bokach rolady ułożyłam ziemniaki, marchew i buraki lekko skropione olejem oraz posolone.
Piec w 190 º C przez 1,5 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika pozwólcie odpocząć mięsu 10 – 15 minut.
Po tym czasie trzeba zdjąć sznurek, pokroić mięso na porcje i cieszyć się smakiem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Pięknie wygląda. Idealna na wielkie imprezy.
Ale szał! Jadłbym i jadł :D
Dawno nie robiłam żadnej pieczeni. Kusi Twoja propozycja, oj kusi…
No no no :D Kupowałbym :P Mam prośbę, mogłabyś napisać jakieś ciekawe przepisy stricte na drugi dzień świąt :P? Coś co nie ma najczesciej na stole w Boże Narodzenie, a będzie pasować? :D
Pytanie brzmi, co dla kogo ciekawe. Sama jeszcze nie wiem, co podać gościom w święta, pewnie zrobię tą roladę, ale co poza tym, jeszcze nie wymyśliłam.Może znajdzie się coś ciekawego w zakładce Boże Narodzenie, albo Wielkanoc?
Rolada świąteczna jak marzenie :)
i to dopiero pyszne mięsko !
wspaniała, przepyszna, rolada! ale mi zapachniało : )
Wygląda świetnie! :)
Ojej! jak to genialnie wygląda, aż mi ślinka pociekła bo dopiero będę zaierała się za gotowanie, super!
Niesamowicie apetyczne danie, bardzo podoba mi się dodatek jarmużu :)
ale fajna roladka :) Wygląda obłędnie !
wspaniała na świąteczny obiad :)
Wspaniale się prezentuje :-)
Wygląda bardzo smacznie i wydaje mi się, że będzie idealna na święta. Sprawdzę co mam u siebie na liście, bo coś takiego miałam robić. Może zmienię plany.
Takie domowe wędliny mogłabym jeść na okrągło. Podczas Świąt rolada z farszem to pozycja obowiązkowa :)
Pyszne mięso, pięknie będzie się prezentowało na świątecznym stole :)