Roladki ze szparagami

Sezon szparagowy trwa bardzo krótko i wszyscy którzy je lubią wiedzą, że trzeba się nimi w tym czasie szybko najeść, tak żeby starczyło na cały rok.
Roladki szparagowe to nasze ulubione danie z tego warzywawięc w sezonie robię je mniej więcej raz w tygodniu. Przepis zdążył już pójść w świat i co jakiś czas dochodzą do mnie informację, że roladki stały się przebojem kolejnych przyjęć i wchodzą do stałe do menu kolejnych domów. Mam nadzieję, że jak spróbujecie to i na waszych domach będą gościły często.
- pęczek zielonych szparagów
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 100 – 150 g cienko pokrojonego wędzonego boczku
- pojemniczek ( 200 g ) śmietany kremówki
- łyżeczka ( 10 g ) musztardy francuskiej
- łyżeczka ( 12 g ) miodu
- 1 łyżeczka mąki pszennej lub z ciecierzycy
Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów. Mięso pokroić. Ja każdą pierś kroję na trzy części i lekko je rozbijam, żeby łatwiej było zawijać. Ponieważ powstało 9 kawałków mięsa, na tyle porcji dzielę szparagi.
Szparagi owijam mięsem i boczkiem i układam w naczyniu w którym będą zapiekane.
Śmietanę wymieszać z miodem, musztardą i mąką. Tą mieszaniną zalewamy szparagi.
Całość pieczemy w temperaturze 180 º C przez 25-30 minut, boczek powinien się ładnie zrumienić.
Smacznego :)
Wspaniale się prezentują. Do szparagów podchodzę ze sporą rezerwą, bo nie zawsze mi wychodzą, ale to danie chyba zrobię ;)
Roladki sa wspaniałe! Robiłam je już kilka razy według przepisu Agnieszki. Idealne na kolację we dwoje, na obiad czy po prostu przekaskę.
Polecam!
Jutro robię je po raz kolejny :-)
Fajnie, że jeszcze komuś smakują :)