Pałki pieczone w marynacie miodowej
Pieczone pałki kurczaka to chyba jedno z popularniejszych dań. Łatwe i samo się robiące. Oczywiście w tej marynacie można zrobić dowolną część kurczaka, a i inne mięso też będzie smaczne.
- 1 kg pałek z kurczaka
marynata :
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki oleju
Składniki marynaty połaczyć, włożyć do niej kurczaka, wymieszać. Ja robię to albo w torebce do mrożenia, albo w plastikowym pojemniku. Szczelnie zamknąć i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Przełożyc do naczynia do pieczenia, polać marynatą i piec w 180ºC przez godzinę.
Smacznego :)