Pieczony kurczak marynowany w plasterkach cytryny
Jeżeli lubicie pieczonego kurczaka koniecznie spróbujcie zrobić go tym sposobem. Mięso jest wyjątkowo delikatne i pyszne. Polecam na codzienny obiad oraz na wielkie przyjęcie.
- ok. 1 kg udek lub podudzi kurczaka
- 3 – 4 małe cebule
- 1 cytryna
- mała główka czosnku
- szczypta nitek szafranu ( można pominąć )
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki estragonu
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sól
- olej
Cytrynę pokroić na cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w ósemki. Czosnek podzielić na ząbki. Wszystko dodać do kurczaka.
Dodać przyprawy i 2 – 3 łyżki oleju. Całość dokładnie wymieszać, tak żeby każdy kawałek mięsa był w marynacie, przykryć i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Kawałki kurczaka razem z marynatą układać w naczyniu do zapiekania skórką do góry.
Piec w 190 º C przez godzinę.
Smacznego :)
Kurczak wygląda tak zachęcająco, że zjadłabym od razu : )
Bardzo ładnie wygląda i zdecydowanie będę chciała wypróbować ten przepis. Jak najbardziej moje preferencje smakowe ;)
Taki Kurczak ma niedzielnym obiedzie to poezja ;-)
Na kurczaka to zawsze mam chęć :-)
Bajeczne i niezwykle smakowite połączenie :)
Zapowiada się pysznie :)
Pysznie.
mmm… i ta skórka na wierzchu <3 wygląda obłędnie! :)
Robiłam podobnie z limonką, świetny smak:)
Kurczak i cytrusy świetnie się uzupełniają :)
Kurczak i cytryna świetny tandem :)
Ta marynata musi być bardzo pyszna.
Kurczak to zdecydowanie moje ulubione mięsko.
Mniam jaki musi być pyszny i aromatyczny w smaku :-)
Nie ma cytryny w spisie skladników. Trzeba wziąć jedną cytrynę ?
Już uzupełniam. Jedną.