Bataty i udka kurczaka z piekarnika

Szybkie danie z piekarnika. Pokroić, wymieszać i wstawić do upiec. Potem pozostaje już tylko czekać. Pięknie pachnie.
- 1 – 2 bataty
- 5 – 6 udek*
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżeczka garam masala
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oleju
- sól
Bataty obrać i pokroić na małe kawałki.Cebulę pokroić w pióra. Czosnek podzielić na ząbki, nie obierać.
* Ja użyłam udek bez kości i skóry, bo po prostu takie miałam w lodówce, ale takie zwykłe też jak najbardziej się do tego dania nadają.
Wszystko włożyć do naczynia w którym planujemy to piec. Posypać przyprawami, polać olejem i wymieszać. Wyrównać i dobrze by było, żeby mięso było ułożone na wierzchu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez ok. 50 minut.
Smacznego :)
Lubię takie zapiekane udka z warzywami, szybko i przepysznie :)
Mniam! Takie skladniki pieczone w jednym naczyniu zawsze sa pyszne!
A czemu czosnku nie obierac? Wplywa to na smak?
Obierać, ale po upieczeniu. Wtedy staje się takim pysznym smarowidłem i nie przypala się.
Aha, rozumiem :-)
:)
Pyszne sa tego typu dania. Uniwersalne. Kazdy chyba lubi :-)
Mniam, ale bym sobie zjadła taki obiadek. Pyszności :-)
Miło to czytać :)
Pyszny miałas obiadek, wyglada smakowicie :)
Dziękuję :)
to danie samo się robi, a musi smakowa cudnie! bardzo lubię pieczonego kurczaka z pieczonymi warzywami. Bataty sa przyjemnie słodkie, przypominaja marchewkę
Robi się samo. Ja generalnie bardzo lubie mój piekarnik, właśnie za to, że samo się w nim robi.
Takie proste jedzenie jest najlepsze i najsmaczniejsze.
Też tak uważam.
Mmm taki obiadek to same pysznosci <3 Pozdrawiam serdecznie i witam w batatowej akcji :)
Pozdrawiam i dziękuję za akcje :)
Bardzo fajny i smaczny przepis :)
Marta, dziękuję.
Pyszne danie!