Bataty i udka kurczaka z piekarnika

Bataty i udka kurczaka z piekarnika

Szybkie danie z piekarnika.

Pokroić, wymieszać i wstawić do piekarnika.

Potem pozostaje już tylko czekać aż się upiecze, ciesząc sie pięknym zapachem rozchodzącym się po domu.

Jeżeli nie lubicie batatów możecie je zastąpić ziemniakami. Można też wymieszać jedne i drugie.

Do dania możecie użyć zarówno udek z kością i skórą jak i bez nich.

  • 1 – 2 bataty
  • 5 – 6 udek
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • sól

bataty pieczone z udkami kurczaka

Bataty obrać i pokroić w większe słupki ( frytki ).

Cebulę pokroić w pióra.

Czosnek podzielić na ząbki, nie obierać.

Warzywa wymieszać, przyprawić i lekko skropić olejem.

Przełożyc do naczynia do zapiekania.

bataty pieczone z udkami kurczaka

Mięso posypać przyprawami, lekko spryskać olejem. Ułożyć na warzywach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez ok. 50 minut.

bataty pieczone z udkami kurczaka

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Jak oceniasz ten post?


20 thoughts on “Bataty i udka kurczaka z piekarnika”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *