Bataty i udka kurczaka z piekarnika

Szybkie danie jednogarnkowe z piekarnika.
Wystarczy pokroić, przyprawić i wymieszać.
Wstawić do piekarnika.
A potem pozostaje już tylko czekać wszystko się upiecze, przy okazji ciesząc się pięknym zapachem rozchodzącym się po domu.
Jeżeli nie lubicie batatów możecie je zastąpić ziemniakami.
Można też wymieszać bataty z ziemniakami.
Do dania możecie użyć zarówno udek z kością i skórą jak i filetów z ud.
- 1 – 2 bataty
- 5 – 6 udek
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżeczka garam masala
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oleju
- sól
Bataty obrać i pokroić w większe słupki ( frytki ).
Cebulę pokroić w pióra.
Czosnek podzielić na ząbki, nie obierać.
Warzywa wymieszać, przyprawić i lekko skropić olejem.
Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Mięso posypać przyprawami, lekko spryskać olejem.
Ułożyć na warzywach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez ok. 50 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Pyszne danie!
Bardzo fajny i smaczny przepis :)
Marta, dziękuję.
Mmm taki obiadek to same pysznosci <3 Pozdrawiam serdecznie i witam w batatowej akcji :)
Pozdrawiam i dziękuję za akcje :)
Takie proste jedzenie jest najlepsze i najsmaczniejsze.
Też tak uważam.
to danie samo się robi, a musi smakowa cudnie! bardzo lubię pieczonego kurczaka z pieczonymi warzywami. Bataty sa przyjemnie słodkie, przypominaja marchewkę
Robi się samo. Ja generalnie bardzo lubie mój piekarnik, właśnie za to, że samo się w nim robi.
Pyszny miałas obiadek, wyglada smakowicie :)
Dziękuję :)
Mniam, ale bym sobie zjadła taki obiadek. Pyszności :-)
Miło to czytać :)
Pyszne sa tego typu dania. Uniwersalne. Kazdy chyba lubi :-)
A czemu czosnku nie obierac? Wplywa to na smak?
Obierać, ale po upieczeniu. Wtedy staje się takim pysznym smarowidłem i nie przypala się.
Aha, rozumiem :-)
:)
Lubię takie zapiekane udka z warzywami, szybko i przepysznie :)
Mniam! Takie skladniki pieczone w jednym naczyniu zawsze sa pyszne!