Bataty i udka kurczaka z piekarnika

Bataty i udka kurczaka z piekarnika
8.4/10 - (16 votes)

Szybkie danie jednogarnkowe z piekarnika.

Wystarczy pokroić, przyprawić i wymieszać.

Wstawić do piekarnika.

A potem pozostaje już tylko czekać wszystko się upiecze, przy okazji ciesząc się pięknym zapachem rozchodzącym się po domu.

Jeżeli nie lubicie batatów możecie je zastąpić ziemniakami.

Można też wymieszać bataty z ziemniakami.

Do dania możecie użyć zarówno udek z kością i skórą jak i filetów z ud.

  • 1 – 2 bataty
  • 5 – 6 udek
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • sól

bataty pieczone z udkami kurczaka

Bataty obrać i pokroić w większe słupki ( frytki ).

Cebulę pokroić w pióra.

Czosnek podzielić na ząbki, nie obierać.

Warzywa wymieszać, przyprawić i lekko skropić olejem.

Przełożyć do naczynia do zapiekania.

bataty pieczone z udkami kurczaka

Mięso posypać przyprawami, lekko spryskać olejem.

Ułożyć na warzywach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez ok. 50 minut.

bataty pieczone z udkami kurczaka

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



20 thoughts on “Bataty i udka kurczaka z piekarnika”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here