Rolada z boczku

Rolada z boczku

Bardzo prosta w przygotowaniu domowa rolada z boczku.

Wystarczy kupić cienki kawałek ładnego mięsa. Grubszy kawałek może być trudny do się zwinięcia.

Niedużym nakładem pracy i czasu będziemy mieli smaczną, domową wędlinę.

Polecam wszyskim tym którzy nie muszą, albo nie chcą liczyć kalori.

  • ok. 1,5 kg surowego boczku bez skóry
  • słodka papryka
  • majeranek 
  • suszony czosnek
  • sól

Pieczona rolada z boczku

Boczek posolić i natrzeć dużą ilością majeranku, słodkiej papryki i czosnku. Włożyć do pudełka, lub owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po wyjęciu boczku z lodówki zwinąć go ciasno w rulon, tak żeby powstała rolada. Na koniec owinąć bawełnianą nitką lub jeszcze lepiej włożyć do siatki wędliniarskiej.

Boczek położyć w naczyniu do pieczenia i podlać wodą, tak, żeby pokryła cały spód naczynia. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

Piec w 180 °C przez 2,5 godziny. 

Pieczona rolada z boczku

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Jak oceniasz ten post?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.