Rolada z boczku

Rolada z boczku
9.5/10 - (4 votes)

Bardzo prosta w przygotowaniu domowa rolada z boczku.

Wystarczy kupić cienki kawałek ładnego mięsa. Grubszy kawałek może być trudny do się zwinięcia.

Niedużym nakładem pracy i czasu będziemy mieli smaczną, domową wędlinę.

Polecam wszyskim tym którzy nie muszą, albo nie chcą liczyć kalori.

  • ok. 1,5 kg surowego boczku bez skóry
  • słodka papryka
  • majeranek 
  • suszony czosnek
  • sól

Pieczona rolada z boczku

Boczek posolić i natrzeć dużą ilością majeranku, słodkiej papryki i czosnku. Włożyć do pudełka, lub owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po wyjęciu boczku z lodówki zwinąć go ciasno w rulon, tak żeby powstała rolada. Na koniec owinąć bawełnianą nitką lub jeszcze lepiej włożyć do siatki wędliniarskiej.

Boczek położyć w naczyniu do pieczenia i podlać wodą, tak, żeby pokryła cały spód naczynia. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

Piec w 180 °C przez 2,5 godziny. 

Pieczona rolada z boczku

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here