Pasztet z wątróbki w słoiku

Pasztet z wątróbki w słoiku

Ten pasztet nie wymaga wiele pracy.

Smakuje wątróbką, ale to nic dziwnego biorąc pod uwagę, że jest ona głównym składnikiem tego smarowidła.

Z podanych proporcji wychodzi nie za duży słoiczek.

Osobiście nie przepadam za wątróbką, ale ten pasztet na kanapce z plastrem dobrego pomidora, to jest coś co jem z przyjemnością.

  • 500 – 700 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • gałązka rozmarynu
  • ok. 100 ml czerwone wino
  • sól
  • 2 – 3 łyżki masła
  • olej

Słoikowy pasztet z wątróbki

Oczyszczoną wątróbke obsmażyć na oleju i przełożyć ją do miski.

Cebule obrać pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać do niej  gałazkę rozmarynu, podsmażoną wątróbkę i zalać winem.

Całość lekko poddusić do odparowania płynów.

Słoikowy pasztet z wątróbki

Wątróbkę przestudzić. Wyjąć gałązkę rozmarynu.

Przełożyć całość do malaksera. Posolić dodać 2 – 3 łyżki miękkiego masła. Zmiksować.

Przelożyć do słoika i całość polać rozpuszczonym masłem. Tak przygotowany pasztet może postać w lodówce kilka dni.

Słoikowy pasztet z wątróbki

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


2 thoughts on “Pasztet z wątróbki w słoiku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.