Biała kiełbasa
Robiliście już kiedyś swoją kiełbasę?
Ja długo jakoś nie mogłam się za to zabrać.
Wydawało mi się, że to jest niewiadomo jak skomplikowane. Ale to wcale nie jest trudne! Jedyne co jest konieczne i bez czego nie wyjdzie to końcówka do nadziewania kiełbasy.
Robię ją już od kilku lat i często słyszę zapraszając gości : a będzie twoja kiełbasa?
- 2 kg łopatki
- 1 kg boczku
- ½ główki czosnku
- 5 – 6 łyżek majeranku
- 2 – 3 łyżki czarnego mielonego pieprzu
- 60 g soli
- 300 ml lodowatej wody
- jelita
Mięso pokroić na kawałki, takiej wielkości żeby weszły do maszynki do mielenia.
Łopatkę zmielić w maszynce z sitkiem o dużych oczkach ( 8 mm ).
Boczek zmielić maszynką z sitkiem o mniejsztch oczkach ( 4 mm ).
Mięsa połączyć ze sobą, dodać przyprawy i powoli dodając wodę wyrabiać, aż masa stanie się kleista. Może to potrwać ok 15 minut.
Wyrobioną masę schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Jelita przygotować tak jak zaleca producent. Najczęściej trzeba je wypłukać, a potem wymoczyć przez 1 – 2 godziny w wodzie, czasmi zalecane jest powtórzenie tych czynności.
Przygotować maszynkę do mielenia miesa, nakładając na nią końcówkę do nadziewania kiełbasy.
Rurkę posmarować tłuszczem ( np. olejem), ułatwi to nakładanie jelita.
Na przygotowaną końcówkę do nadziewania nałożyć całą osłonkę,
Mięso wkładać do górnego otworu maszyki i kiedy zacznie wychodzić zatrzymać maszynę. Ściągnąć koniec jelita i zawiązać go, ponownie naciągnąc na rurę, zeby nie było luzu. Uruchomić maszynkę i powoli w miarę napałniania zsuwać jelito z rurki. co jakiś czas zakręcają je tak by powstały kiełbaski odpowiedniej wielkości.
Tak przygotowaną kiełbasę chowamy do lodówki, a potem parzymy lub pieczemy.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Taka swojska domowa kiełbasa najlepsza.