Schab peklowany parzony

Jeżeli macie już dosyć sklepowych wędlin, spróbujcie zrobicic sobie taki domowy schab. Wystarczy go zapeklować, a potem trzykrotnie zagotować. Pracy z nim jest niewiele, ale potrzebujemyczasu na kolejne studzenia. Tą metodą można przygotować też inne rodzaje mięs. Tak powstajesmaczna domowa alternatywa dla przemysłowych wyrobów.
1,5 kg peklowanego schabu
Schab zapeklować tak jak szynkę w zalinkowanym przepisie.
Po 4 dniach, schab wyjąć z zalewy. W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć schab, zmniejszyć ogień, po 5 minutach wyłączyć. Przykryć i odstawić do wystudzenia.Zimne mięso wyjąć. Wodę ponownie zagotować i postępować jak poprzednio. I tak trzy razy. Po trzecim wystudzeniu schab wyjąć i osuszyć. Zapakować i włożyć do lodówki.
Smacznego
Super schabik :) Mniam …
Domowe wędliny smakuja najlepiej!
Domowa wędlinka to jest hicior i powinna byc w kazdym domu. :)
w sklepach co raz częsciej można kupic wędliny dobrej jakosci, bez konserwantow, ale domowe mięsa to dopiero smak
Super na kanapeczki :-)
Pysznie bo domowo!
Uwielbiam własne wędliny.
Ja też, tylko zawsze jakoś ciężko mi się zabrać, a to w sumie takie proste :)
Pysznie wyglada, takiego jeszcze nie robiłam :)
Mój ten też był pierwszy tak robiony :)
I takiego schabu nie znajdzie się w żadnym sklepie:)
Prawda :)
ależ jasne mięsko!
Wyglada na kawał dobrego mięsiwa :)
Po pierwsze piękna fotka,, z babą,, :) schabik wygląda też smakowicie, pozdrawiam :)
Dziękuję, fotka piękna, bo tulipany piękne ;)