Wielkanocna baba migdałowa

Wielkanocna baba migdałowa

Babka to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dzisiaj mam wam do zaproponowania bardzo pyszną babę z dodatkiem mielonych migdałów.

Przepis  na babkę migdałową z książki Hanny Szymanderskiej „Polska Wielkanoc” z moimi małymi zmianami.

  • 250 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 1 szkl mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego ( opcjonalnie )
  • 3 jajka
  • szczypta soli

dodatkowo :

  • mleczna czekolada
  • płatki migdałowe

wielkanocna baba migdałowa

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić. Przestudzić.

Mąkę wymieszać z migdałami i solą.

Jajka utrzeć z cukrem, aż zbieleją.

Do masy jajecznej dodać wyrośnięty zaczyn, mieszankę z mąką, przestudzone masło  i jeżeli lubicie ekstrakt waniliowy.

Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Odstawić do wyrośnięcia. Trzeba jednak uważać, żeby ciasto nie wyszło z formy.

Piec w 180ºC przez 40 minut.

Przestudzić i wyjąć z formy.

Babkę można ozdobić, ja użyłam do tego rozpuszczonej na parze czekolady o płatków migdałowych.

wielkanocna baba migdałowa

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 

 

Jak oceniasz ten post?


11 thoughts on “Wielkanocna baba migdałowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.