Mazurek włoski

Mazurek włoski

Kolejna pozycja na świąteczny stół to mazurek włoski.

Od razu ostrzegam, to jest tak dobre, że możecie chcieć jeść go przez cały rok.

Pyszna masa cytrynowa, pełna orzechów włoskich na waflu, przykryta bezą. Spróbujcie, a z całą pewnością nie pożałujecie.

Ilość soku, który dodacie do masy zależy od tego na ile kwaśne desery lubicie. Ja dałam sok z połowy cytryny, ale następnym razem dam więcej.

Trzeba też wykazać się cierpliwością, bo po pieczeniu ciasto musi odpocząć. Za pierwszym razem nie wytrzymałam i spróbowałam od razu. Wtedy pomyślałam sobie, że ciasto takie sobie. Na szczęście dałam mu jeszcze szansę następnego dnia. Teraz to moje must have na Wielkanoc.

Przepis pochodzi z książki Heleny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego ” Ciasta słodkie i wytrawne” wydanej w 1990 roku z moimi małymi zmianami.

  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200 g orzechów włoskich
  • sok z 0,5 – 1 cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 wafel

beza :

  • 3 białka jajek
  • 150 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

mazurek włoski

Odłożyć kilka orzechów do dekoracji, pozostałe posiekać.

Miękkie masło utrzeć z niewielką ilością cukru na puszystą masę.

Do masła dodać żółtka, pozostały cukier, posiekane orzechy, mąkę, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.

mazurek włoski

Dno blaszki do pieczenia 24×24 cm wyłożyć waflem.

Na waflu rozsmarować masę cytrynowo orzechową.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i ekstrakt waniliowy. Rozsmarować na wierzchu mazurka i udekorować orzechami.

Piec w 160ºC przez 40 minut.

mazurek włoski

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 

 

10/10 - (2 votes)


17 thoughts on “Mazurek włoski”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *