Mazurek włoski
Kolejna pozycja na świąteczny stół to mazurek włoski.
Od razu ostrzegam, to jest tak dobre, że możecie chcieć jeść go przez cały rok.
Pyszna masa cytrynowa, pełna orzechów włoskich na waflu, przykryta bezą. Spróbujcie, a z całą pewnością nie pożałujecie.
Ilość soku, który dodacie do masy zależy od tego na ile kwaśne desery lubicie. Ja dałam sok z połowy cytryny, ale następnym razem dam więcej.
Trzeba też wykazać się cierpliwością, bo po pieczeniu ciasto musi odpocząć. Za pierwszym razem nie wytrzymałam i spróbowałam od razu. Wtedy pomyślałam sobie, że ciasto takie sobie. Na szczęście dałam mu jeszcze szansę następnego dnia. Teraz to moje must have na Wielkanoc.
Przepis pochodzi z książki Heleny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego ” Ciasta słodkie i wytrawne” wydanej w 1990 roku z moimi małymi zmianami.
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 250 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 200 g orzechów włoskich
- sok z 0,5 – 1 cytryny
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 wafel
beza :
- 3 białka jajek
- 150 g cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Odłożyć kilka orzechów do dekoracji, pozostałe posiekać.
Miękkie masło utrzeć z niewielką ilością cukru na puszystą masę.
Do masła dodać żółtka, pozostały cukier, posiekane orzechy, mąkę, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Dno blaszki do pieczenia 24×24 cm wyłożyć waflem.
Na waflu rozsmarować masę cytrynowo orzechową.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i ekstrakt waniliowy. Rozsmarować na wierzchu mazurka i udekorować orzechami.
Piec w 160ºC przez 40 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Prezentuje się wspaniale :) Cudne ciasto :)
Lubię jak jest tak dużo orzechów :)
Fajny, smakować musiał świetnie :))
Jest pyszny :)
Fajny, inny niż wszystkie,, mazurkowate,, ;) warto spróbować.
Warto :)
Bardzo oryginalny mazurek, pysznie wygląda :)
Jak tylko przeczytałam przepis postanowiłam zrobić i nie żałuję :)
super – dostojny i smakowity :)
Wspaniały :-) bardzo ciekawy przepis :-)
Serdecznie go polecam :)
w życiu nie stwierdziłabym, że to mazurek, ale… zachęca!:)
Był w dziale Mazurki i nazywa się mazurek włoski, ja już kiedyś się dziwiłam jak różne mogą być mazurki. Myślę, że dla bardziej mazurkowego efektu można zrobić go na większej blaszce, wtedy będzie bardziej płaski, zastanawiam się czy nie zrobić tak na święta.
fajne połączenie smaków- dla mnie bomba :)
dla mnie też :)
I jest pyszny :)
Wygląda pysznie :-)