Szarlotka

To szarlotka robiona przeze mnie od wielu lat. Jest zawsze hitem i znika w bardzo szybko ze stołu. Nie jest to jedyne ciasto z jabłkami które robię ,ale to taki mój pewniak. Zawsze wychodzi i bardzo szybko znika.
ciasto :
- 0,5 kg krupczatki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 0,5 szkl śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szkl ( 100 g ) cukru
- 250 g masła
dodatkowo :
- 2-3 kg jabłek
- cynamon
- 0,75 szkl ( 150 g ) cukru
- 3-4 łyżki kaszy mannej
dodatkowo :
- kasza manna do posypania
Przygotować ciasto. Na stolnice lub do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i pokroić je nożem na drobną kostkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać. oczyścić z gniazd nasiennych. I teraz można albo pokroić w kostkę, albo zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na równe części wielkości formy w której zamierzamy piec ciasto. Ciasto przełożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.Posypać je kaszą manną. Wyłożyć jabłka, równo rozprowadzić i przykryć drugim płatem ciasta.
Piec w 180°C przez ok. godzinę.
Smacznego :)
Agnieszko-bardzo lubię taką klasyczną szarlotkę przypomina mi lata dzieciństwa. Wygląda pysznie :)
Taka szarlotka smakuje wspaniale :-)
Marzenko, dziękuję i zgadzam się z Tobą :)
Bajeczna szarlotka! Niebo dla podniebienia :)