Kolejna szarlotka

U nas w domu nigdy dość ciast z jabłkami. Tak więc szarlotka w kolejnej odsłonie. dobrze, że zrobiłam zdjęcia zanim zaczęliśmy jeść, bo zniknęła za jednym posiedzeniem.
ciasto :
- 1 2/3 szkl ( 250 g ) mąki
- 125 g masła
- 3 łyżki ( 50 g ) cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa :
- 2 kg jabłek
- 0,5 szkl ( 115 g ) cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo :
- kasza manna
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dołożyć zimne masło, pokroić je w misce nożem na drobne kawałki, dodać jajko i śmietanę. Wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Przy czy jedna powinna być sporo większa od drugiej, myślę że gdzieś 3/4 i 1/4. Schować do lodówki.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić w kostkę, u mnie dość sporą. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Piekłam w formie ze zdejmowanym brzegiem, więc dno wyłożyłam papierem do pieczenia, a brzeg posmarowałam masłem.
Ciasto rozwałkować. Większą częścią wyłożyć dno blachy. Posypać je kaszą manną. Wyłożyć na ciasto jabłka. Pozostałe ciasto pociąć na paski i ułożyć na wierzchu.
Wstawić do nagrzanego do 180 º C piekarnika i piec 50 minut.
Poszłam dzisiaj na targ z zamiarem kupienia renety. Podeszłam do mojego pana od jabłek, a tam renety brak. Pytam, a on mi mówi,że dzisiaj już cała reneta, 3 skrzynki, zeszła. Ale czy ja ją chciałam na szarlotkę? Więc potwierdzam. A on mi na to, żebym wzięła czempiona ( pisownia orginalna ). Bo jeden cukiernik ( nie pamiętam już skąd ), już tylko te jabłka bierze, wychodzi z nich świetna szarlotka, jabłka nie ciemnieją i już nie pamiętam co jeszcze.
Mogę potwierdzić, jabłka nie ciemnieją i świetnie się nadają do ciasta !
Smacznego :)
Pyszności!
Dużo jabłek i mało ciasta, tak jak lubię.
Zawsze miałam problem z szarlotką… Ten przepis wydał mi się bardzo łatwy – postanowiłam spróbować i …. Udało się!!! Jest pyszna. Polecam. P.s nie miałam mąki ziemniaczanej – dodałam do jabłek kaszy mannej :)
Bardzo się cieszę, że smakowało. Kasza manna to jest też jeden z moich sposób na jabłka w szarlotce. Pozdrawiam serdecznie :)
Jeżeli lubicie taką co to raczej jabłka niż ciasto to jak najbardziej. Tą albo tą drugą z bloga : http://polskazupa.pl/szarlotka/
szukam sprawdzonej receptury, bo Mel na urodziny nie chce tortu, jeno szarlotkę. Polecasz? ;)
Na pewno szybko zniknęła ze stołu. Uwielbiam szarlotkę.