Ciemny syrop

Ciemny syrop

Ciemny syrop cukrowy czyli Tumma Siirappi często pojawia się w przepisach kuchni fińskiej.

U nas można go kupić za moim zdaniem dość wysoką cenę.

I  kiedy znalazłam przepis na ciasteczka które wiedziałam, że muszę upiec zaczęłam się przyglądać co to takiego właściwie jest.

I po przeanalizowaniu różnych źródeł wyszło mi, że to jest syrop ugotowany z ciemnego cukru i wody!

Syrop można użyć do gotowania lub bezpośrednio dodając do deserów.

Jest też dobrym dodatkiem do kawy czy czekolady.

Gotowy dobrze trzymać w lodówce, bo szybko się krystalizuje. Oczywiście starczy go znowu podgrzać i rozpuścić, ale po co sobie utrudniać życie.

Można dodać ekstrakt waniliowy, cynamon czy przyprawę piernikową lub co wam przyjdzie do głowy, żeby uzyskać syrop smakowy.

  • 1 szkl brązowego cukru
  • ½ szkl wody

ciemny syrop cukrowy

Do garnuszka wsypać brązowy cukier i wlać wodę.

Zagotować i zostawić na małym ogniu na 15 – 20 minut, aż syrop lekko zgęstnieje.

Ciepły syrop przelać do słoika.

ciemny syrop cukrowy

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Jak oceniasz ten post?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here