Ciemny syrop
Ciemny syrop cukrowy czyli Tumma Siirappi często pojawia się w przepisach kuchni fińskiej.
U nas można go kupić za moim zdaniem dość wysoką cenę.
I kiedy znalazłam przepis na ciasteczka które wiedziałam, że muszę upiec zaczęłam się przyglądać co to takiego właściwie jest.
I po przeanalizowaniu różnych źródeł wyszło mi, że to jest syrop ugotowany z ciemnego cukru i wody!
Syrop można użyć do gotowania lub bezpośrednio dodając do deserów.
Jest też dobrym dodatkiem do kawy czy czekolady.
Gotowy dobrze trzymać w lodówce, bo szybko się krystalizuje. Oczywiście starczy go znowu podgrzać i rozpuścić, ale po co sobie utrudniać życie.
Można dodać ekstrakt waniliowy, cynamon czy przyprawę piernikową lub co wam przyjdzie do głowy, żeby uzyskać syrop smakowy.
- 1 szkl brązowego cukru
- ½ szkl wody
Do garnuszka wsypać brązowy cukier i wlać wodę.
Zagotować i zostawić na małym ogniu na 15 – 20 minut, aż syrop lekko zgęstnieje.
Ciepły syrop przelać do słoika.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.