Ciemny syrop

Ciemny syrop
9.5/10 - (8 votes)

Ciemny syrop cukrowy czyli Tumma Siirappi często pojawia się w przepisach kuchni fińskiej.

U nas można go kupić za moim zdaniem dość wysoką cenę.

I  kiedy znalazłam przepis na ciasteczka które wiedziałam, że muszę upiec zaczęłam się przyglądać co to takiego właściwie jest.

I po przeanalizowaniu różnych źródeł wyszło mi, że to jest syrop ugotowany z ciemnego cukru i wody!

Syrop można użyć do gotowania lub bezpośrednio dodając do deserów.

Jest też dobrym dodatkiem do kawy czy czekolady.

Gotowy dobrze trzymać w lodówce, bo szybko się krystalizuje. Oczywiście starczy go znowu podgrzać i rozpuścić, ale po co sobie utrudniać życie.

Można dodać ekstrakt waniliowy, cynamon czy przyprawę piernikową lub co wam przyjdzie do głowy, żeby uzyskać syrop smakowy.

  • 1 szkl brązowego cukru
  • ½ szkl wody

ciemny syrop cukrowy

Do garnuszka wsypać brązowy cukier i wlać wodę.

Zagotować i zostawić na małym ogniu na 15 – 20 minut, aż syrop lekko zgęstnieje.

Ciepły syrop przelać do słoika.

ciemny syrop cukrowy

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here