Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i śliwkami

Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i śliwkami
10/10 - (1 vote)

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba.

Do tego jest to nie byle jaki, bo już 20 Światowy Dzień Chleba.

Tym razem nie zastanawiałam się długo nad tym jaki chleb upiec w tym wyjątkowym dniu..

Postanowiłam, że upiekę chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i suszonymi śliwkami.

Był to mój pierwszy chleb pieczony na zakwasie i pierwszy chleb pieczony z samej maki żytniej.

I od razu odniosłam sukces.

Tak duży, że do dzisiaj jest on przeze mnie pieczony, a od tego pierwszego razu minęło już kilkanaście lat.

Piekłam go już z różnymi dodatkami i bez niczego.

Jest to mój bazowy przepis na chleb żytni na zakwasie.

Nie zapomnijcie kilka godzin przez przygotowaniem zaczynu dokarmić zakwasu. Z całą pewnością odwdzięczy się wam pięknym wypiekiem.

Pamiętajcie, że ciasta na chleb żytni nie trzeba wyrabiać, wystarczy po prostu wszystko ze sobą wymieszać.

Przepis znalazłam na blogu Smaki i Aromaty.

Banner World Bread Day, October 16, 2025

zaczyn :

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 130 g mąki żytniej typ 2000
  • 250 g wody

ciasto właściwe :

  • 390 g mąki żytniej typ 720
  • 170 – 180 g wody
  • 35 g melasy
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 150 g suszonych śliwek

chleb żytni ze słonecznikiem i śliwkami

 

Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek chleba w misce wymieszać składniki zaczynu.

Przykryć i odstawić na 12 -16 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia do zaczynu dodać wodę, melasę, cukier trzcinowy i sól, dokładnie wymieszać.

Dodać mąkę, suszone śliwki i ziarna słonecznika.

Wymieszać.

Formę 25 x 12 cm spryskać olejem, jeżeli lubicie możecie wysypać otrębami. Ja czasami tak robię.

Do formy przełożyć ciasto chlebowe.

Wyrównać mokrą ręką lub łyżką.

Odstawić do wyrośnięcia.

W zależności od siły waszego zakwasu i temperatury w domu może to trwać od 2 do 4 a nawet 5 godzin.

Chleb powinien zwiększyć swoją objętość o ok. 70%. U mnie po prostu wyrasta do górnej krawędzi formy.

Piekarnik nagrzać do 230ºC. Wstawić do niego chleb i piec 15 minut.

Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 200ºC i piec jeszcze 45 minut.

Pięć minut przed końcem pieczenia górę chleba spryskać wodą. Jeżeli zapomnicie, możecie spryskać chleb od razu po wyjęciu z piekarnika. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.

Wyjąc z formy i studzić na kratce.

Kroić dobrze wystygnięty najlepiej następnego dnia.

 

chleb żytni ze słonecznikiem i śliwkami

 

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 

 

 

 

 



4 thoughts on “Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here