Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i śliwkami

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba.
Do tego jest to nie byle jaki, bo już 20 Światowy Dzień Chleba.
Tym razem nie zastanawiałam się długo nad tym jaki chleb upiec w tym wyjątkowym dniu..
Postanowiłam, że upiekę chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i suszonymi śliwkami.
Był to mój pierwszy chleb pieczony na zakwasie i pierwszy chleb pieczony z samej maki żytniej.
I od razu odniosłam sukces.
Tak duży, że do dzisiaj jest on przeze mnie pieczony, a od tego pierwszego razu minęło już kilkanaście lat.
Piekłam go już z różnymi dodatkami i bez niczego.
Jest to mój bazowy przepis na chleb żytni na zakwasie.
Nie zapomnijcie kilka godzin przez przygotowaniem zaczynu dokarmić zakwasu. Z całą pewnością odwdzięczy się wam pięknym wypiekiem.
Pamiętajcie, że ciasta na chleb żytni nie trzeba wyrabiać, wystarczy po prostu wszystko ze sobą wymieszać.
Przepis znalazłam na blogu Smaki i Aromaty.
zaczyn :
- 100 g zakwasu żytniego
- 130 g mąki żytniej typ 2000
- 250 g wody
ciasto właściwe :
- 390 g mąki żytniej typ 720
- 170 – 180 g wody
- 35 g melasy
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki soli
- 50 g ziaren słonecznika
- 150 g suszonych śliwek

Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek chleba w misce wymieszać składniki zaczynu.
Przykryć i odstawić na 12 -16 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia do zaczynu dodać wodę, melasę, cukier trzcinowy i sól, dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę, suszone śliwki i ziarna słonecznika.
Wymieszać.
Formę 25 x 12 cm spryskać olejem, jeżeli lubicie możecie wysypać otrębami. Ja czasami tak robię.
Do formy przełożyć ciasto chlebowe.
Wyrównać mokrą ręką lub łyżką.
Odstawić do wyrośnięcia.
W zależności od siły waszego zakwasu i temperatury w domu może to trwać od 2 do 4 a nawet 5 godzin.
Chleb powinien zwiększyć swoją objętość o ok. 70%. U mnie po prostu wyrasta do górnej krawędzi formy.
Piekarnik nagrzać do 230ºC. Wstawić do niego chleb i piec 15 minut.
Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 200ºC i piec jeszcze 45 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia górę chleba spryskać wodą. Jeżeli zapomnicie, możecie spryskać chleb od razu po wyjęciu z piekarnika. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.
Wyjąc z formy i studzić na kratce.
Kroić dobrze wystygnięty najlepiej następnego dnia.

Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.


Chleb wygląda fantastycznie i każdy powinien mieć taki podstawowy przepis! Dziękujemy za podzielenie się nim i upieczenie go z okazji Światowego Dnia Chleba!
Dziękuję za komentarz i organizację tego wspaniałego dnia!
Czy melasę można czymś zastąpić?
Ja czasami pomijam ją, a czasami daję miód. Oczywiście chleb inaczej trochę smakuje i nie ma takiego brązowego koloru.