Curry z kalarepy

Curry z kalarepy
9.2/10 - (15 votes)

Lubię kalarepkę, a od jakiegoś czasu odkrywam ją na nowo stosując w różnych potrawach.

Była kalarepka w surówce, była kalarepka pieczona, nadeszła pora na curry z kalarepy.

  • 2 kalarepki
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów ( lub 3 – 4 pokrojone pomidory bez skóry )
  • 1 puszka ( 400 g ) mleka kokosowego
  • 2 łyżki czosnku suszonego w proszku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej
  • sól do smaku

dodatkowo :

  • natka pietruszki lub kolendra

wegańskie curry z kalarepki

Kalarepy obrać i pokroić w dużą kostkę.

Dodać łyżkę oleju, czosnek i dokładnie wymieszać.

Piec w 180 º C przez 20 minut.

Na patelni rozgrzać 1 – 2 łyżki oleju, dodać przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać.

Dodać pokrojoną w pióra cebulę i całość lekko podsmażyć.

wegańskie curry z kalarepki

Do garnka przełożyć upieczoną kalarepkę, przesmażoną cebulę, pomidory i mleko kokosowe.

Wymieszać i dusić przez 30 – 40 minut. Od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby lekko podlewając wodą.

Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki lub kolendrą.

wegańskie curry z kalarepki

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



23 thoughts on “Curry z kalarepy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here