Smażone gołąbki po gruzińsku
Obiecałam w lutym przepisy z książki „Gruziński smak” .
Niestety udało mi się zrobić tylko jedną rzecz z tej książki.
Jednak żeby nie być gołosłowną, dzisiaj kolejny przepis z tej książki. Zapraszam na smażone gołąbki po gruzińsku.
Autor pisze, że te gołąbki są wyjątkowe i muszę się z nim zgodzić.
Nam bardzo przypadły do gustu i szczerze wam polecam : SPRÓBUJCIE.
Zawsze inaczej przygotowywałam liście kapusty, ale sposób podany w książce przypadł mi do gustu i chyba przy nim pozostanę.
Przepis nie do końca jasno wyjaśnia co robić ze wszystkimi składnikami, podaję więc jak ja to zrobiłam.
Autor poleca podawać smażone gołąbli polane kwaśną śmietaną i faktycznie śmietana super dopełnia to danie.
Jadłam je też z jogurtem naturalnym i też jest to smaczne połączenie.
W przepisie śmietana jest posypana słodką papryką, ja posypałam ją siekaną kolendrą. Myślę, że pasowałaby też natka pietruszki.
- 1 biała kapusta
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 400 g mielonego mięsa wierzowego
- 100 g ryżu
- 3 cebule
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki kozieradki
- 4 ząbki czosnku
- 2 – 3 listki laurowe
- 4 duże pomidory lub puszka pomidorów
- 50 ml oleju
- kwaśna śmietana
- sól
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić.
W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niej kapustę, przykryć pokrywką.
Zostawić ją na 5 minut po tym czasie przewrócić i zostawić na kolejne 5 minut.
W zależności od wielkości kapusty może być potrzeba trochę więcej lub mniej czasu.
Kiedy liście zmiękną wyjąć kapustę z garnka i wystudzić ją.
Zrobić nacięcie wokół głąba i ściąnąć z główki kolejne liście.
Jeżeli liście mają grube łodygi to je ściąć, tak żeby nie uszkodzić przy tym liścia.
Kolendrę i kozieradkę utrzeć w moździeżu z czosnkiem.
Cebulę pokroić w drobna kostkę.
Pomidory umyć i pokroić w drobną kostkę, poza sezonem można użyć pomidorów z puszki.
Pomidory wymieszać z ok. 0, 5 l wody. Dodać do nich połowę utarych w możdzieżu ziół, liść laurowy,połowę cebuli i olej.
W przepisie jest napisane, żeby mięso zmielić dwukrotnie, moje było mielone raz.
Do mięsa dodać ryż, pozostały czosnek utarty z przyprawami oraz cebulę.
Na każdym liściu kłaść porcję mięsa i zawijać gołąbki. Dokładna instrukcja jak to robić jest tutaj.
Dno garnak wyłożyć liśćmi kapusty, które nie zostały wykorzystane do zawijania gołąbków.
Na liściach kapusty układać warstwami gołąbki.
Gołabki zalać pomidorami z przyprawami. Jeżeli lubicie gładkie sosy musicie je zmiksować, przed dodaniem do gołąbków.
W razie potrzeby podlać wodą, tak, żeby było ją widać między gołąbkami, ale żeby nie przykrywał ich w całości.
Przykryć kolejnymi liśćmi i pokrywką.
Dusić przez godzinę lub dłużej w razie potrzeby. Kapusta powinna zmięknąć.
Jeżeli zajdzie potrzeba w trakcie duszenia można uzupełnić wodę w garnku, żeby nic się nam nie przypaliło.
Na patelni rozpuścić masło i obsmażyć na nim ugotowane gołąbki ze wszystkich stron. Powinny być mocno brązowe.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Te gałąbki są wyśmienite. Robię je kolejny raz. Znowu pewnie znikną w jeden dzień.
Pysznie się prezentują!
Koniecznie do zrobienia.
Mniam, pyszność :D
Ja zawsze odsmażam gołąbki, potem polewam sosem. Smażona kapusta smakuje wybornie!
To prawda, że tosmażenie wiele daje :)
Wyglądają super! Pycha :)
Są pyszne, zastanawiam się nad przygotowaniem ich na dużą imprezę rodzinną, tylko jak nie wiem jak obejść to smażenie, może zapiekę z masłem?
Bardzo apetycznie się prezentują te gołąbki. Chętnie wypróbuję taką wersję :)
Dla mnie to takie małe odkrycie kulinarne, niby znane danie, a jednak inne :)
Wyglądają przepysznie, zjadłabym z prawdziwą przyjemnością :)
Pozdrawiam ciepło, Agness :)
Dziękuję i tezpozdrawiam :)
Wyglądają niezwykle apetycznie. Pycha!
Szczerze polecam :)