Pełnoziarniste bułeczki z szynką i papryką

Bułki z mąki pełnoziarnistej często wychodzą ciężkie i dlatego nie wszyscy je lubią.
Nie dotyczy to jednak tych, na które przepis wam dzisiaj przedstawiam.
Te bułeczki są puszyste więc śmiało możecie je upiec, do czego serdecznie was zachęcam.
Ja dodałam do ciasta paprykę i szynkę, ale wy możecie dodać to co najbardziej lubicie.
Ograniczać was może tylko wasza wyobraźnia lub to co akurat macie pod ręką.
Myślę, że niezależnie od tego co zdecydujecie się do tych bułek wrzucić, wyjda wam pysznie!
ciasto:
- 2 szkl. (300 g ) mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szkl. (275 g) mleka
- 10 g drożdży
- 2 łyżki (20 g ) oleju
- 1 łyżeczka (5 g) brązowego cukru
- 1 łyżeczka (5 g ) soli
dodatkowo :
- 100 g szynki w plastrach
- mała papryka czerwona
Drożdże rozetrzeć z cukre. Dodać do nich mleko, wymieszać.
Dolać olej, wsypać mąkę i sól i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozciągnąć je na prostokąt. Ponieważ jest dość klejące, ja pomagałam sobie smarując blat i ręce olejem, ale możecie zamiast tego podsypać sobie ciasto mąką.
Paprykę pokroić w paski i ułożyć wzdłuż dłuższego boku w kilku rzędach zostawiając kawałek wolnego ciasta przy brzegu. Na to położyć szynkę.
Całość zwinąć w rulon, jak roladę w stronę nieobłożonego brzegu.
Kroić w plastry i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 30 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.