Nadziewane chlebki z szynką i szpinakiem

Nadziewane chlebki z szynką i szpinakiem

Ci którzy do mnie zaglądają wiedzą, że czasami ciężko jest mi się oprzeć ciężkim potrawom. Kocham pieczywo. Różne jego odmiany. Lubię jak nie jest bardzo skomplikowanie. Lubię kiedy wszystkim smakuje. I tak właśnie jest w tym przypadku.

ciasto :

  • 600 g mąki
  • 20 g drożdży
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki oleju

nadzienie :

  • 12 plastrów szynki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
  • 12 plastrów sera żółtego lub pleśniowego

dodatkowo :

  • olej do smażenia

Smażone chlebki z szynką i szpinakiem

W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać cukier i odstawić do czasu kiedy drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Dodać szpinak. Ja użyłam lekko rozmrożonego szpinaku w liściach, ale można oczywiście dodać świeże liście. Lekko posolić i poddusić.

Smażone chlebki z szynką i szpinakiem

Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować na cienki prostokąt. Na każdym na jednej połowie kłaść plaster szynki, na to szpinak i plaster sera. Nadzienie przykryć wolną częścią ciasta i skleić. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

Smażone chlebki z szynką i szpinakiem

Smacznego :)

Jak oceniasz ten post?


18 thoughts on “Nadziewane chlebki z szynką i szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here