Nadziewane chlebki z szynką i szpinakiem
Ci którzy do mnie zaglądają wiedzą, że czasami ciężko jest mi się oprzeć ciężkim potrawom. Kocham pieczywo. Różne jego odmiany. Lubię jak nie jest bardzo skomplikowanie. Lubię kiedy wszystkim smakuje. I tak właśnie jest w tym przypadku.
ciasto :
- 600 g mąki
- 20 g drożdży
- łyżeczka brązowego cukru
- 350 ml wody
- 2 łyżki oleju
nadzienie :
- 12 plastrów szynki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 12 plastrów sera żółtego lub pleśniowego
dodatkowo :
- olej do smażenia
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać cukier i odstawić do czasu kiedy drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Dodać szpinak. Ja użyłam lekko rozmrożonego szpinaku w liściach, ale można oczywiście dodać świeże liście. Lekko posolić i poddusić.
Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować na cienki prostokąt. Na każdym na jednej połowie kłaść plaster szynki, na to szpinak i plaster sera. Nadzienie przykryć wolną częścią ciasta i skleić. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Smacznego :)
Fajne te chlebki :)
Dziękuję :)
Robię taki chlebek i wiem, że smakuje wspaniale
Ale wygldaja smacznie :) mniam!
I są smaczne :)
bardzo fajnie to sobie obmyiłas :)
Dziękuję :)
Cudownie nadziane, szpinak-mniam :)
I smaczne :)
lubię takie wynalazki, robię podobne nadziewane ziemniakami i groszkiem
Ja nadziewam ciecierzycą i nie tylko. Generalnie lubię nadziewać.
pomysłowe!
Dziękuję :)
Ja również uwielbiam pieczywo i chyba nie potrafiłabym z niego zrezygnowac, więc z chęcia przetestuję przepis! :)
Polecam i daj znać jak smakowało :)
Bardzo ciekawe chlebki :) Jak w nich jest szpinak to biorę na slepo uwielbiam go :)
Jest szpinak i są pyszne, ale można tam wsadzić właściwie wszystko co jest dostatecznie gęste :)
Ale super :-))