Nadziewane chlebki z szynką i szpinakiem

Nadziewane chlebki z szynką i szpinakiem
10/10 - (2 votes)

Ci którzy do mnie zaglądają wiedzą, że czasami ciężko jest mi się oprzeć ciężkim potrawom.

Kocham pieczywo.

Różne jego odmiany.

Lubię jak nie jest bardzo skomplikowanie.

Lubię kiedy wszystkim smakuje.

I tak właśnie jest w tym przypadku.

ciasto :

  • 600 g mąki
  • 20 g drożdży
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki oleju

nadzienie :

  • 12 plastrów szynki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
  • 12 plastrów sera żółtego lub pleśniowego

dodatkowo :

  • olej do smażenia

Smażone chlebki z szynką i szpinakiem

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać pół szklanki wody , wymieszać i odstawić do czasu kiedy drożdże zaczną pracować.

Dodać mąkę, pozostałą wodę, olej i sól, zagnieść ciasto.

Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju.

Dodać szpinak. Ja użyłam lekko rozmrożonego szpinaku w liściach, ale można oczywiście dodać świeże liście.

Lekko posolić i poddusić.

Smażone chlebki z szynką i szpinakiem

Ciasto podzielić na 12 części.

Każdą część rozwałkować na cienki prostokąt.

Na każdym kawałku ciasta na jednej połowie kłaść plaster szynki, szpinak i plaster sera.

Nadzienie przykryć wolną częścią ciasta i skleić.

Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Po zdjęciu z patelni kłaść na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smażone chlebki z szynką i szpinakiem

 

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



18 thoughts on “Nadziewane chlebki z szynką i szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here