Nadziewane chlebki z szynką i szpinakiem
![Nadziewane chlebki z szynką i szpinakiem](https://polskazupa.pl/wp-content/uploads/2015/04/74-8.jpg)
Ci którzy do mnie zaglądają wiedzą, że czasami ciężko jest mi się oprzeć ciężkim potrawom. Kocham pieczywo. Różne jego odmiany. Lubię jak nie jest bardzo skomplikowanie. Lubię kiedy wszystkim smakuje. I tak właśnie jest w tym przypadku.
ciasto :
- 600 g mąki
- 20 g drożdży
- łyżeczka brązowego cukru
- 350 ml wody
- 2 łyżki oleju
nadzienie :
- 12 plastrów szynki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 12 plastrów sera żółtego lub pleśniowego
dodatkowo :
- olej do smażenia
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać cukier i odstawić do czasu kiedy drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Dodać szpinak. Ja użyłam lekko rozmrożonego szpinaku w liściach, ale można oczywiście dodać świeże liście. Lekko posolić i poddusić.
Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować na cienki prostokąt. Na każdym na jednej połowie kłaść plaster szynki, na to szpinak i plaster sera. Nadzienie przykryć wolną częścią ciasta i skleić. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Smacznego :)
Fajne te chlebki :)
Dziękuję :)
Robię taki chlebek i wiem, że smakuje wspaniale
Ale wygldaja smacznie :) mniam!
I są smaczne :)
bardzo fajnie to sobie obmyiłas :)
Dziękuję :)
Cudownie nadziane, szpinak-mniam :)
I smaczne :)
lubię takie wynalazki, robię podobne nadziewane ziemniakami i groszkiem
Ja nadziewam ciecierzycą i nie tylko. Generalnie lubię nadziewać.
pomysłowe!
Dziękuję :)
Ja również uwielbiam pieczywo i chyba nie potrafiłabym z niego zrezygnowac, więc z chęcia przetestuję przepis! :)
Polecam i daj znać jak smakowało :)
Bardzo ciekawe chlebki :) Jak w nich jest szpinak to biorę na slepo uwielbiam go :)
Jest szpinak i są pyszne, ale można tam wsadzić właściwie wszystko co jest dostatecznie gęste :)
Ale super :-))