Chlebki z batatami i ziemniakami

Chlebki z batatami i ziemniakami

Nie za bardzo skomplikowane, ale bardzo smaczne chlebki z nadzieniem z batatów i ziemniaków. Doprawienie w indyjskim stylu bardzo podkręca ich smak.

Do ich przygotowania nie potrzeb piekarnika, bo smaży się je na patelni.

Fajna odmiana w codziennej kuchni.

Można jeść na ciepło i na zimno.

ciasto :

  • 500 g mąki
  • 300 ml wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ( 20 g ) oleju

farsz :

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g batatów ( u mnie 1 szt )
  • 1 szt ( 150 g ) cebula
  • 2 łyżki ( 20 g ) oleju
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól

chlebki z zimniakami i batatami

Ziemniaki i bataty obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić.

Zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.

Cebulę pokroić w piórka.

Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy. Przesmażyć minutę, dodać cebulę, przesmażyć. Podlać wodą i poddusić.

Cebulę, ziemniaki i bataty zmielić. Wymieszać.

Z wyrośniętego ciasta urywać kule, formować placki, nakładać farsz, zalepiać i lekko rozwałkować.

Smażyć z dwóch stron i podawać.

 

Smacznego :)

ps. robiłam jeszcze drugie placki i tamto ciasto wydaje mi się lepsze od tego, przepis już niedługo.

Jak oceniasz ten post?


2 thoughts on “Chlebki z batatami i ziemniakami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *