Chlebki z batatami i ziemniakami

Nie za bardzo skomplikowane, ale bardzo smaczne chlebki z nadzieniem z batatów i ziemniaków. Doprawienie w indyjskim stylu bardzo podkręca ich smak.
Do ich przygotowania nie potrzeb piekarnika, bo smaży się je na patelni.
Fajna odmiana w codziennej kuchni.
Można jeść na ciepło i na zimno.
ciasto :
- 500 g mąki
- 300 ml wody
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki ( 20 g ) oleju
farsz :
- 500 g ziemniaków
- 500 g batatów ( u mnie 1 szt )
- 1 szt ( 150 g ) cebula
- 2 łyżki ( 20 g ) oleju
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru
- sól
Ziemniaki i bataty obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić.
Zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy. Przesmażyć minutę, dodać cebulę, przesmażyć. Podlać wodą i poddusić.
Cebulę, ziemniaki i bataty zmielić. Wymieszać.
Z wyrośniętego ciasta urywać kule, formować placki, nakładać farsz, zalepiać i lekko rozwałkować.
Smażyć z dwóch stron i podawać.
Smacznego :)
ps. robiłam jeszcze drugie placki i tamto ciasto wydaje mi się lepsze od tego, przepis już niedługo.
Bardzo ciekawe te placuszki.
I smaczne :)