Bułka pszenna z serem lub bez niego

Bułka pszenna z serem lub bez niego
10/10 - (2 votes)

Jak ja lubię piec bułki. Najbardziej lubię te najprostsze, coto wystarczy wszystko wrzucić do misy miksera,a robot zrobi za mnie całą resztę. Lubię też wymyślac różnenieskomplikowane formy ich formowania. Lubię patrzeć jak rosną. Ale najbardziejlubię je jeść.

Tym razem jedna bułka była bez niczego, druga z serem na życzenie mojego syna. Myślę, że spokojnie można tutaj poeksperymentować i posypać je ty, conam tylkowyobraźnia podpowie,oczywiście o ile będzieto coś jadalnego. Przepis na ciasto z tej strony.

  • 700 g mąki pszennej
  • 25 g miękkiego masła
  • 300 ml ciepłej wody
  • 150 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

dodatkowo :

  • tarty żółty ser

Bułka pszena z serem lub bez niego

Do miski wlać płyny, dodać masło, drożdże i produkty sypkie.Wyrobić ciasto ręcznie lub maszynowo. Odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy podwoi objętość, podzielić na dwie części. Każdą rozciągnąć na kształt prostokąta. Jeden posypać żółtym serem. Rozciąć na dwie części wzdłuż. Skleić końcówki i owinąć obie części wokół siebie.

Odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Piec w 180ºC przez 40 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia, posmarować bułki wodą.

Bułka pszena z serem lub bez niego

Smacznego :)



6 thoughts on “Bułka pszenna z serem lub bez niego”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here