Rogale
Kiedy w domu zabraknie pieczywa, a nikomu nie chce się iść do sklepu, trzeba zakasać rękawy i coś zagnieść. Tym razem padło na rogale. Jedne z moich ulubionych.
- 800 g mąki pszennej
- 125 g mąki żytniej
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g zakwasu żytniego
- 2 łyżeczki (15 g ) soli
- 250 ml mleka
- 350 ml wody
- 1 jajko
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka ( 5 g ) cukru
- olej do smarowania
Ciasto zagnieść i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Na posypanym blacie rozwałkować je na cienkie placki. Każdy posmarować olejem i podzielić tak jak pizze na 8 części.
Zwijać i lekko wyginać formując rogaliki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 250°C, u mnie to trwa trochę czasu, więc rogale mają czas podrosnąć.
Po włożeniu blachy do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec 20 minut.
Smacznego :)
Takie rogale możesz piec dla mnie codziennie :-).