Caponata

Caponata to danie, które kojarzy mi się z wakacjami.
Na szczęście jego smakiem można się cieszyć przez cały rok, bo składniki do jego przygotowania można kupić w dowolnej chwili.
Jeżeli nie lubicie kwaśnych rzeczy możecie trochę zmniejszyć ilość octu w przepisie.
- ok. 1 kg ( 3 nieduże szt. ) bakłażana
- 1 szkl passaty pomidorowej
- 1 puszka krojonych pomidorów lub 4 duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone
- 1 słoik oliwek bez pestek czarnych lub zielonych (150 g po odlaniu zalewy )
- 1 słoiczek kaparów ( 60 g po odlaniu zalewy )
- 1 duża cebula
- 1/2 szkl ( 125 ml ) jasnego octu
- 3 łyżki ( 60 g ) cukru
- sól
- olej
Bakłażana pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim bakłażana.
Bakłażana odsączyć na ręczniku papierowym.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posoloną cebulę.
Oliwki pokroić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości mogą być połowy lub krążki.
Do cebuli dodać dodać bakłażana, wymieszać.
Dołożyć oliwki, kapary, pomidory i passatę i dusić 15 – 20 minut.
Doprawić octem, cukrem i solą.
Wszystko zamieszać i zagotować.
Odstawić do przestygnięcia.
Caponate po wystudzeniu można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce kilka dni.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.