Caponata

Caponata

Caponata to danie, które kojarzy mi się z wakacjami.

Na szczęście jego smakiem można się cieszyć przez cały rok, bo składniki do jego przygotowania można kupić w dowolnej chwili.

Jeżeli nie lubicie kwaśnych rzeczy możecie trochę zmniejszyć ilość octu w przepisie.

  • ok. 1 kg ( 3 nieduże szt. ) bakłażana
  • 1 szkl passaty pomidorowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 4 duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone
  • 1 słoik oliwek bez pestek czarnych lub zielonych (150 g po odlaniu zalewy )
  • 1 słoiczek kaparów ( 60 g po odlaniu zalewy )
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szkl ( 125 ml ) jasnego octu
  • 3 łyżki ( 60 g ) cukru
  • sól
  • olej

caponata

Bakłażana pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim bakłażana.

Bakłażana odsączyć na ręczniku papierowym.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posoloną cebulę.

Oliwki pokroić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości mogą być połowy lub krążki.

Do cebuli dodać dodać bakłażana, wymieszać.

Dołożyć oliwki, kapary, pomidory i passatę i dusić 15 – 20 minut.

Doprawić octem, cukrem i solą.

Wszystko zamieszać i zagotować.

Odstawić do przestygnięcia.

Caponate po wystudzeniu można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce kilka dni.

Caponata

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

10/10 - (1 vote)


10 thoughts on “Caponata”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here