Caponata

Caponata

Caponata to danie, które kojarzy mi się z wakacjami.

Na szczęście jego smakiem można się cieszyć przez cały rok, bo składniki do jego przygotowania można kupić w dowolnej chwili.

Jeżeli nie lubicie kwaśnych rzeczy możecie trochę zmniejszyć ilość octu w przepisie.

  • ok. 1 kg ( 3 nieduże szt. ) bakłażana
  • 1 szkl passaty pomidorowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 4 duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone
  • 1 słoik oliwek bez pestek czarnych lub zielonych (150 g po odlaniu zalewy )
  • 1 słoiczek kaparów ( 60 g po odlaniu zalewy )
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szkl ( 125 ml ) jasnego octu
  • 3 łyżki ( 60 g ) cukru
  • sól
  • olej

caponata

Bakłażana pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim bakłażana.

Bakłażana odsączyć na ręczniku papierowym.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posoloną cebulę.

Oliwki pokroić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości mogą być połowy lub krążki.

Do cebuli dodać dodać bakłażana, wymieszać.

Dołożyć oliwki, kapary, pomidory i passatę i dusić 15 – 20 minut.

Doprawić octem, cukrem i solą.

Wszystko zamieszać i zagotować.

Odstawić do przestygnięcia.

Caponate po wystudzeniu można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce kilka dni.

Caponata

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.