Chleb z kaszą pęczak

Chleb z kaszą pęczak

Pyszny, długo zachowujący świeżość chleb z kaszą pęczak.

Powstał trochę przez przypadek, ale na pewno będę do niego wracała/

  • 800 g mąki
  • 200 g suchej kaszy pęczak
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 600 ml wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki ( 20 g ) soli

chleb kasza pęczak chleb kasza pęczak

Kaszę ugotować bez soli i wystudzić.

W misce połączyć ze sobą mąkę, zakwas, wodę i drożdże. Przykryć i odstawić na 20 – 30 minut.

Po tym czasie dodać sól i kaszę i wyrobić dokładnie ciasto.

Ciasto będzie dość kleiste i takie ma być.

Przygotować formy. Można wysmarować je olejem, wysypać otrębami lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto jest na tyle gęste, że mniej leniwi mogą uformować bochenek i pozwolić mu wyrosnąć w koszyku.

Nagrzać piekarnik do 210°C i piec w nim chleb przez godzinę.

Wyjąć z formy i studzić na kratce.

Chleb wyszedł pyszny. Z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.

chleb kasza pęczak

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


2 thoughts on “Chleb z kaszą pęczak”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.