Ciasteczka z orzechami pekan i syropem klonowym

Ciasteczka z orzechami pekan i syropem klonowym
10/10 - (1 vote)

Dzień kobiet, dzień kobiet, niech każdy się dowie, że dzisiaj święto dziewczynek…

Moja córka odkąd się dowiedziała o istnieniu dnia kobiet, jak ona mówi „dniu dziewczyn” w szkole, spodziewa się nie – wiadomo –  czego.

Może wystarczą kruche ciasteczka z orzechami pekan i syropem klonowym. Przepis z tej strony. Trochę zmieniłam sposób przygotowania, ale nie wpłynęło to chyba znacząco na smak, bo wyszły pyszne.

  • 280 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g orzechów pekan

ciastka z orzechami pekan i syropem klonowym

Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby nie było twarde.

Do masła dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Teraz kolej na żółtka. Je też wcieramy w masło. Kiedy wszysko się połączy kolej na syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Je też wcieramy w masło.

ciastka z orzechami pekan i syropem klonowym

Kiedy wszystko się połączy dodajemy mąkę i posiekane orzechy. Można wstępnie wymieszać, jednak na koniec zagniatamy wszystko ręką.

Podzielić na pół. Uformować z ciasta dwa wałki o średnicy ok. 5 centymetrów. Zapakować w folię i wstawić do lodówki.

ciastka z orzechami pekan i syropem klonowym

Po schłodzeniu, rozpakowane wałki ciasta kroić na plastry 6 – 7 milimetrów.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 15 minut.

ciastka z orzechami pekan i syropem klonowym

Smacznego :)



11 thoughts on “Ciasteczka z orzechami pekan i syropem klonowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here