Domowa chałka

Domowa chałka
9.1/10 - (12 votes)

Czasami mam ogromną ochotę na chałkę i wtedy nie ma innego wyjścia jak zakasać rękawy i ją upiec.

Gdybym piekła tylko dla siebie do ciasta dodałabym skórkę pomarańczową, ale że wtedy nikt poza mną by się nie skusił, więc muszę z niej zrezygnować.

Na szczęście chałka nie traci przez to na smaku i znika bardzo szybko.

Tutaj w wersji z płatkami migdałowymi, ale można ją też zrobić bardziej tradycyjnie z kruszonką.

Ekstrakt waniliowy możecie zastąpić cukrem waniliowym, zmniejszając o jego wagę ilość zwykłego cukru.

  • 500 g mąk
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 szklanka ( 240 ml ) mleka
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli

dodatkowo :

  • jajko wymieszane z łyżką mleka do smarowania
  • płatki migdałowe

Domowa chałka najlepsza

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy i mleko.

Dodać jajko, mąkę z solą i masło i zagnieść elastyczne ciasto.

Nie robię zaczynu, ale jeżeli się boicie możecie najpierw utrzeć drożdże z cukrem, dodać trochę mleka i mąki, wymieszać, poczekać aż urośnie i dopiero wtedy połączyć z resztą składników.

 

Domowa chałka najlepsza

Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy podwoi swoją objętość podzielić je na 3 części, z każdego zrobić wałek. Połączyć ze sobą końcówki z jednej strony i zapleść warkocz.

Ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośniętą chałkę posmarować jajkiem z mlekiem i posypać płatkami migdałów.

Piec w 180 º C przez ok. 50 minut.

Domowa chałka najlepsza

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



2 thoughts on “Domowa chałka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here