Domowa chałka

Czasami mam ogromną ochotę na chałkę i wtedy nie ma innego wyjścia jak zakasać rękawy i ją upiec.
Gdybym piekła tylko dla siebie do ciasta dodałabym skórkę pomarańczową, ale że wtedy nikt poza mną by się nie skusił, więc muszę z niej zrezygnować.
Na szczęście chałka nie traci przez to na smaku i znika bardzo szybko.
Tutaj w wersji z płatkami migdałowymi, ale można ją też zrobić bardziej tradycyjnie z kruszonką.
Ekstrakt waniliowy możecie zastąpić cukrem waniliowym, zmniejszając o jego wagę ilość zwykłego cukru.
- 500 g mąk
- 50 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 1 szklanka ( 240 ml ) mleka
- 1 jajko
- 20 g drożdży
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
dodatkowo :
- jajko wymieszane z łyżką mleka do smarowania
- płatki migdałowe

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy i mleko.
Dodać jajko, mąkę z solą i masło i zagnieść elastyczne ciasto.
Nie robię zaczynu, ale jeżeli się boicie możecie najpierw utrzeć drożdże z cukrem, dodać trochę mleka i mąki, wymieszać, poczekać aż urośnie i dopiero wtedy połączyć z resztą składników.

Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi swoją objętość podzielić je na 3 części, z każdego zrobić wałek. Połączyć ze sobą końcówki z jednej strony i zapleść warkocz.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośniętą chałkę posmarować jajkiem z mlekiem i posypać płatkami migdałów.
Piec w 180 º C przez ok. 50 minut.

Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Agnieszko-chałka wygląda pięknie. Aromat skórki pomarańczowej z pewnością by się przydał ;D My lubimy…Poza tym t każdą chałkę zjemy. Pozdrawiamy MiP
taką chałkę to bym szybko zjadła : )